Mr. Spock (Leonard Nimoy) uit Star Trek is niet meer

Acteur Leonard Nimoy stierf vrijdag op 83-jarige leeftijd in Los Angeles. De man die 47-jaar lang Mr. Spock speelde in de originele Star Trek serie en films leed aan een longziekte.

Nimoy speelde Spock voor het eerst in 1965, in 2013 liet hij zich voor het laatst de kenmerkende puntoren aanmeten voor een klein rolletje in Star Trek: Into Darkness. Het zou de laatste filmrol zijn voor de geliefde acteur, regisseur, auteur en fotograaf die in 1955 op het witte doek debuteerde in de horror film Zombies Of The Stratosphere.

De logische Mr. Spock

Ondanks een meer dan degelijke loopbaan in het theater en op de buis, werd Nimoy pas echt bekend toen hij in 1965 werd gecast door Gene Roddenberry in de sci-fi serie Star Trek. Nimoy speelde Spock, de eerste officier en hoofdwetenschapper van het ruimteschip Enterprise. Mister Spock was half mens en half Vulcan (buitenaards) en werd naast zijn oren en bloempottenkapsel gekenmerkt door zijn voorliefde voor de emotieloze, logische aanpak.

Over de hele wereld werd geschokt gereageerd op de dood van Nimoy, die op 19 februari met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege pijn op de borst. President Barack Obama zei vandaag dat Spock al cool was lang voordat het cool werd om nerd te zijn. Zijn collega en Star Trek-vriend William Shatner (Captain Kirk) liet weten dat hij van Nimoy hield als een broer. Ook George "Mr. Sulu" Takei liet op zijn populaire Facebook-pagina weten verslagen te zijn door het nieuws.

Roken

Ondanks zijn hoge leeftijd was Leonard Nimoy een fanatiek gebruiker van social media. Tot enkele dagen voor z'n dood was hij actief op Twitter. Daar waarschuwde hij fans en volgers voor de gevolgen van roken en COPD, de longziekte die hem uiteindelijk fataal werd. Nimoy had al 30 jaar geen sigaret meer aangeraakt, toch bleek de schade van tabaksgebruik al gedaan. 

Kort nadat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen, om thuis te sterven zo bleek, deelde hij op 23 februari nog een laatste tweet:

"LLAP" staat voor 'Live long and prosper', (leef een lang en productief leven), de klassieke Vulcan-groet uit Star Trek die zo populair bleek dat Nimoy hem ook privé bleef gebruiken.

Na de dood van Nimoy werd via social media een uitermate toepasselijk fragment uit de film Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) behoorlijk vaak gedeeld. In onderstaande scene neemt de bemanning van de Enterprise afscheid van Spock, die zijn leven opofferde om zijn schip en vrienden veilig te stellen.

Reageren