Willem van Oranje

Theaterproducent Rick Engelkes moet miljoenen coronasteun terugbetalen

27 juli 2023 16:21 | actualiteiten | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP Kippa

Het zal Rick Engelkes de komende tijd dun door zijn darmen gaan. De theaterproducent moet namelijk 3,7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen.

Engelkes had ruim 4,3 miljoen euro compensatie opgestreken voor een musical over Willem van Oranje. Het stuk is echter nooit opgevoerd vanwege het coronavirus en de daarbij behorende beperkingen.

Verantwoorden

De theaterproducent heeft altijd volgehouden de steun te kunnen verantwoorden. "De musical bestaat wel, alleen hij is er nog niet (...) Ik ben er al acht jaar mee bezig, ik heb er vier jaar geleden een partner bij gekregen, ik ben gestart met een vergunning, heb een team opgezet en toen kwamen de eerste coronameldingen”, zei Engelkes destijds in de talkshow Renze toen presentator Renze Klamer hem het vuur aan de schenen legde. "Er staat nog zeker drie miljoen euro op de rekening, ongeveer een miljoen is uitgegeven."

Miljoenen

Het fonds Podiumkunsten laat aan Shownieuws weten dat Engelkes op de blaren moet zitten en een aanzienlijk bedrag van 3,7 miljoen euro moet terugstorten. Het overgebleven gedeelte van de coronasteun is bedoeld voor decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het beoogde theater. Getuige zijn eerdere uitspraken kan hij weleens zelf wat water bij de wijn moeten doen.

Meer over