Voor altijd 't belletje...

Top of Flop-icoon Herman Stok overleden

3 juni 2021 08:49 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Presentator en dj Herman Stok is op 93-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig maakte hij furore met het iconische tv-programma Top of flop.

Stok was voor generaties het boegbeeld van nieuwe muziek dankzij Top of flop dat hij van 1961 tot 1965 presenteerde. 

Bel en toeter

Het concept van Top of flop was verrassend eenvoudig: Stok en een panel 'muziekkenners' luisterden voor een volle zaal naar nieuwe liedjes. Als het plaatje was gedraaid, gaven de experts hun oordeel. Vond de meerderheid het top, dan rinkelde Stok vol enthousiasme een belletje, meende men dat het een flop was dan klonk hij een toeter. Bij gelijkspel oordeelde het publiek. 

DJ

Voordat Stok in de media terechtkwam werkte hij bij een groothandel in groente en fruit in Hilversum. Via zijn levenspartner Kees van Maasdam kwam hij in de media terecht. Van Maasdam schoof Stok in 1950 naar voren als presentator van het jongerenprogramma Op de disselwagen. Gerard Ekdom eerde Stok op Instagram.

Pensioen

Stok maakte na Top of flop diverse radio- en tv-programma's rond muziek, waaronder Disco duel voor de KRO dat verdacht veel leek op zijn oorspronkelijke hit. In de jaren zeventig maakte hij furore met Z.O., een muzikaal zaterdagochtendprogramma met wijlen Letty Kosterman. VARA-voorzitter Marcel van Dam regelde dat Stok in 1988 met vervroegd pensioen kon. 

Kanker

Herman Stok bleef op hoge leeftijd actief in de omroepwereld, zo presenteerde hij in 2005 en 2012 nog radioshows voor Radio 5 Nostalgia. Hij verloor zijn geliefde Wim in 2017 na een relatie van een kleine zeventig jaar. Begin mei maakte Stok bekend dat hij aan kanker leed.

 

Meer over