Gaat het feest wel door?

Zorgen om Songfestival door coronavirus

26 Februari 2020 10:15 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© William Rutten
De kans bestaat dat het Eurovisie Songfestival niet doorgaat vanwege het coronavirus. Dat stelt een viroloog tegenover het AD.

Het coronavirus grijpt om zich heen, nu ook in Europa. En om verdere verspreiding tegen te gaan, zou het afgelasten van het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam volgens viroloog Ab Osterhaus mogelijk een goed idee zijn. 

'Het ziet er niet erg hoopvol uit'

Hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt, is nog gissen. Maar, vertelt Osterhaus: "Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt. De volgende stap is de verspreiding zo langzaam mogelijk te laten gaan." 

Het Eurovisie Songfestival vindt vooralsnog plaats in mei. Is de grootste coronagolf dan niet voorbij? "Het coronavirus is mogelijk als een verkoudheidsvirus dat goed gedijt in de winter", legt Osterhaus uit. "Het kan zijn dat de verspreiding in de maand mei al is afgezwakt." Maar: "Tegelijkertijd wordt het op het zuidelijk halfrond dan juist winter.”

Nauw contact met RIVM 

De organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam houdt nauw contact met het RIVM en de GGD. "We monitoren alles goed en zijn voorbereid op alle mogelijke risico’s en bedreigingen", aldus Ingrid Adriaanse namens de gemeente Rotterdam. Ze vindt het op dit moment te vroeg om in te gaan op eventuele scenario's.  

Meer over