Iedereen had het erover

6 vragen aan Art Rooijakkers

Hoe is het met zeilmeisje Laura Dekker of asielzoeker Mauro Manuel die toch niet uitgezet werd? In Iedereen had het erover bezoekt Art Rooijakkers mensen die ooit groot in het nieuws waren.

Tekst: Carlijn Schepers

Waarom wilde je dit programma graag maken?

“Vroeger toen ik journalist was, fascineerde het me al dat we in Nederland ontzettend met een bepaald nieuwsonderwerp bezig zijn en dan, hup, weer omschakelen naar iets totaal anders. Daarna hebben we het er nooit meer over. In Iedereen had het erover wil ik de mensen uit zulke nieuwsverhalen terughalen. Wie was de mens achter de hype? Hoe gaat het met diegene en wat vond de persoon ervan zo groot in het nieuws te zijn?”

Wie bezoek je allemaal?

“Er komen veel nieuwsfeiten terug in zes afleveringen. Ik ga bijvoorbeeld langs bij Mauro Manuel. Pasgeleden nog was het hele land bezig met het kinderpardon voor Lili en Howick, maar dat begon ooit met Mauro. Hij dreigde op zijn achttiende te worden uitgezet, terwijl hij al negen jaar in Nederland woonde. Ook bezoek ik Laura Dekker, die als jongste solozeiler ooit rond de wereld zeilde.”

Wat heeft de nieuwshype met ze gedaan?

“Mauro was nog een jonge jongen toen het gebeurde en het beïnvloedt zijn leven nog steeds. Vooral zijn bekende foto met de traan. ‘Iedereen ziet mij als de jongen van die foto, maar ik ben zoveel meer’, zei hij. En natuurlijk is hij dankbaar dat hij mocht blijven, maar het geeft ook verplichtingen. Zeilmeisje Laura was ook nog heel jong toen ze groot in het nieuws kwam. Ze zat in haar karaktervormende jaren, dus het was wel degelijk van invloed op haar. Gelukkig maakt ze het goed. Ze is een stoere en onafhankelijke vrouw geworden.”


Welk verhaal vond je het indrukwekkendst?

“Dat van Martin Verkerk. Hij is een van de weinige Nederlandse tennissers die een grandslamfinale hebben gehaald. Ik kende hem als een stoere kerel met een goede kop, waar de ogen uit knalden als hij juichte. Als je dan hoort dat hij een enorm bewogen leven achter de rug heeft met blessures en allerlei heftige dingen, dan maakt dat zeker indruk.”

Je maakt hiernaast ook spelprogramma’s, wat vind je leuker?

“Ik vond een spelshow als Praat Nederlands met me ontzettend leuk, maar dit ook. Ik kan sowieso moeilijk kiezen. In een restaurant ben ik altijd bang het verkeerde hoofdgerecht te nemen. Daarom hou ik ook zo van tapas. Ik ben blij dat ik bij RTL allerlei soorten programma’s mag doen. Ik krijg energie van die diversiteit.”

Dus je overstap vorig jaar van de Publieke Omroep naar RTL bevalt?

“Jazeker. Ik ben blij dat ik een goede start heb gemaakt met goed bekeken programma’s. Er is hier wel een andere dynamiek, zeker met de concurrentiestrijd. Ik was net binnen en toen ging iedereen weg. Ik dacht: zit er iets tussen mijn tanden of moet ik nieuwe deo kopen? Maar ik heb er geen last van. Ik ben bezig met de programma’s die we bij mijn overstap hebben afgesproken, dus ik ben tevreden.”

Iedereen had het erover | donderdag | RTL 4 | 21.30

Meer over:

Reageren