50 jaar!

6 vragen aan Meneer de Uil

29 September 2018 09:59 | amusement | Door Faye Heijnis

© RTL
Nepnieuws en onzinberichtgeving? Niet in De Fabeltjeskrant die zaterdag precies vijftig jaar bestaat. Een exclusief interview met de jubilerende televisiepresentator Meneer de Uil. En dat is géén fabeltje!

Van harte Meneer de Uil. U ziet Abraham! 
"Jacob, meent u. Jacob heet ik. Of eh… Bedoelt u dat niet? Oh natuurlijk, u doelt op onze verjaardag! Een historisch moment, jawel. Op 29 september is het precies – Meneer de Raaf heeft dat uitgerekend – vijftig jaar geleden dat ik de kijkbuiskinderen voor het eerst via de NTS de wederwaardigheden kon melden uit het Grote Dierenbos. Dus dat is inderdaad wel iets om even bij stil te staan." 

Wat herinnert u zich nog van die allereerste fabels?
"De oudere leesbladkinderen weten dat nog wel van in het begin, hè: Het verhaal van 'De haas en de schildpad'. Van 'De vos en de raaf' en al die andere mooie en sterke verhalen die toen in De Fabeltjeskrant stonden. Verhalen die onze hoofdredacteur Leen Valkenier (1924-1996) losjes baseerde op de fabels van La Fontaine. Daarna is hij er zijn eigen draai aan gaan geven. En zo ontstond de échte Fabeltjeskrant, zoals de kijkeraartjes die nu al een halve eeuw kennen."

Welke editie uit al die jaargangen staat u nog het meest bij?
"Heel bijzonder was de duizendste aflevering op 25 juli 1974. Dat hebben we uitgebreid gevierd met een compilatie van het Landjuweel: ons grote liedjesfestival uit 1972, waar destijds maar liefst 140.000 briefkaarten en tekeningen op binnenkwamen!"

Hoe gaat u het gouden jubileum eigenlijk vieren?
"Juffrouw Ooievaar heeft een groots gebaar gemaakt. Een geste, mogen wij wel zeggen. Jawel. Zij heeft in haar kwaliteit van voorzitster van de Dierenbosse feestcommissie besloten dat elkeen – zelfs Thijl Schavuit en Sjefke Schelm – ter gelegenheid van ons gouden feest, tien stuiters extra in ontvangst mogen nemen. Om geheel op te maken in ons Dierenbosse Pretpark. Echte 'feeststuiters' dus."

Gaat er nog iets bijzonders gebeuren?
"De Gebroeders Bever hebben gans de nacht gewerkt om hun door stoom aangedreven draaimolen op volle toeren te laten draaien. En in het Praathuis schalt 'Hup! Daar is Willem met de waterpomptang' nu alweer door de speakers. Al met al wordt het een gróóts feest, dat de kijkbuiskinderen kunnen meevieren in Beeld en Geluid en in Rotterdam bij de tentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. Wat een jolijt en vrolijkheid allemaal, hè. Ik ben er gewoon beduusd van."

Hoe is het intussen in het Grote Dierenbos?
"Ons Dierenbosse leven is natuurlijk gewoon verder gegaan. Met al zijn lief en soms ook zijn leed. Bor de Wolf vlucht nog altijd regelmatig naar het Enge Bos. Lowieke de Vos doet nog altijd smikkelen en smullen. En Juffrouw Ooievaar, tja, die steekt nog steeds overal haar lange snavel in! Binnenkort kan ik daar uitgebreider over berichten, want – dat kan ik nu alvast wel verklappen – met Kerstmis komen wij terug! Allereerst met een heuse langspeelfilm in de bioscoop! Daar verheug ik me nu al enorm op. Jawel."

(Vrij naar Leen Valkenier. Hier en daar gebruikmakend van woorden die Meneer de Uil in de ruim 1640 afleveringen ook écht heeft gesproken.)

 

Meer over