Eus in Medialand

6 vragen aan Özcan Akyol

12 maart 2019 13:00 | amusement | Door Televizier

© NTR

De mediawereld bestaat uit bubbels waarin niet iedereen zich thuis voelt. Özcan Akyol, oftewel Eus, laat dat zien in de driedelige documentaireserie Eus in Medialand. "Er is meer dan de grachtengordel en Hilversum."

Tekst: Carlijn Schepers

Waar gaat Eus in Medialand over?

“Het is een driedelige documentairereeks over het medialandschap. En dan vooral over de vele bubbels die er zijn in de mediawereld. Ik spreek mensen die niet zo snel in de media komen en het gevoel hebben dat ze niet belangrijk genoeg zijn.”

Waarom maak je dit programma?

"Ik woon in Deventer, maar kom veel in de mediawereld. Ik schuif aan in talkshows, maak programma’s, schrijf voor kranten en bladen. Wanneer ik weer uit Hilversum of Amsterdam vertrek, merk ik chagrijn in de rest van het land. Veel mensen daar vinden de onderwerpen en mensen in de media te eenzijdig. ‘Er is meer dan de Randstad, de grachtengordel en Hilversum. Onze problemen komen niet aan bod’, zeggen zij. Ik ken dat sentiment. Ik heb een Turkse achtergrond en kom uit een sociale onderklasse. Dus toen de NTR mij vroeg om hier een programma over te maken, leek me dat een goed plan.”

Welke thema’s behandel je?

“De eerste aflevering gaat over de Randstad versus de provincie. Hiervoor ben ik in verschillende provincies, waaronder Zeeland. Daar zijn ze ontstemd dat de media ze niet zien en horen. Zo klaagden ze dat er op de weerkaart bij Zeeuws-Vlaanderen niet eens een temperatuur staat. ‘En áls de media dan een keer langskomen, worden we ondertiteld!’ zeiden ze boos. Dat zijn misschien banale dingen, maar het leeft daar wel.”

Waar gaan de komende afleveringen over?

“Over de oude versus de nieuwe media, dat zijn twee heel gescheiden bubbels. Zo ga ik op stap met Kalvijn. Hij is heel populair op sociale media, terwijl veel oudere mensen hem helemaal niet kennen. Die zien Wilfred Genee en Gordon als BN’ers, jongeren kijken naar YouTube-sterren zoals Kalvijn. De laatste aflevering gaat over het wantrouwen in de media. Daarin spreek ik bijvoorbeeld mensen die geloven in complottheorieën of die een eigen talkshow zijn gaan maken met niet alleen maar witte mensen.”

Welke scène is je het meest bijgebleven?

“Ik nam een heel conservatieve Fries mee naar Amsterdam voor een lezing over feminisme. Daar liet ik hem kennismaken met een Amsterdamse jongen, zo iemand die pleit voor genderneutrale toiletten en zo. Hun gesprek was heel grappig. Zo zei de Fries: ‘Er werken veel vrouwen in mijn bedrijf.’ Dus ik zei, stokend: ‘Maar jij bent wel de baas.’ Hij antwoordde: ‘Dat hebben die vrouwen ook nodig, anders gaan ze alleen maar kakelen.’ Je kunt je voorstellen wat die Amsterdammer daarvan zei.”

Waarom zijn die mediabubbels een probleem?

“Omdat mensen zich steeds meer terugtrekken in hun eigen bubbel. Met dit programma wil ik laten zien wat de invloed is van al die bubbels. De nieuwsgierigheid naar een ander verdwijnt erdoor. En ze zijn gevaarlijk voor de algemene ontwikkeling en het kennisniveau van mensen. Het is eigenlijk een aanval op Hilversum, vanuit Hilversum.”

EUS IN MEDIALAND | DINSDAG | NPO 2 | NTR | 21.10

Meer over