Wie is de Mol?

6 vragen aan Rik van de Westelaken

9 Maart 2019 14:00 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS

Hij won Wie is de mol? in 2015 en presenteerde het programma dit jaar voor het eerst. Een terugblik met Rik van de Westelaken, nu eindelijk bekend wordt wie de mol is.

Tekst: Carlijn Schepers

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen als ‘Wie is de mol?’-presentator?

“Het was overrompelend, als een rit in een achtbaan. Vanaf het moment dat bekend werd dat ik het programma ging presenteren tot nu, vlak voor de finale. Er was niet veel tijd om me voor te bereiden op de reis, dus ik ben meteen in het diepe gedoken. Ooit maakte ik het grote Wie is de mol?-avontuur mee als deelnemer. Nu mocht ik het opnieuw beleven als presentator. Dat was spannend. Dat ik al fan was van het programma en het goed ken, heeft wel geholpen. Ook de populariteit van het programma was overweldigend. Opeens was het een issue hoe de ‘nieuwe’ presentator het zou doen. Gelukkig waren de reacties positief en heeft een recordaantal mensen gekeken. Het was al met al een geweldige ervaring.”

Heb je nog wat gehad aan de tips van Art Rooijakkers, de vorige presentator?

“Jazeker, hij adviseerde me bij mezelf te blijven en bij elke opdracht vooraf alle mogelijke scenario’s door te nemen. Daardoor ben ik niet voor verrassingen komen te staan. Bovendien is het team dat het programma maakt heel professioneel en ontzettend prettig in de samenwerking, dus ik kreeg alle steun als benjamin van de productie.”

Welk moment is je het meest bijgebleven?

“Dat zijn er meerdere: de eerste keer voor de kandidaten staan, de eerste executie, de eerste afvaller. Maar vooral het afscheid van Evelien vond ik pittig. Ik moest haar vertellen dat er niet alleen met haar joker was geknoeid, maar ook dat ze het spel moest verlaten. Ze was een enthousiaste kandidaat die nog lang niet naar huis wilde. Het werd een emotioneel moment voor haar en ik had het echt met haar te doen.”

Hoeveel mensen hebben de afgelopen maanden aan je gevraagd wie de mol is?

“Tientallen. Sommigen roepen het naar me op straat of vragen het in de kroeg. Veel van hen denken dat ze de eerste zijn die de grap maken. Daar moet ik dan wel weer om lachen. Anderen vertellen me wie hun grote verdachte is en proberen dan te kijken hoe ik reageer. Ik heb mijn pokerface flink kunnen trainen.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Daar staan ze... volgende week weten we eindelijk het antwoord! 👀😱 #widm #wieisdemol #finale #ontknoping #mol #widm2019 #colombia #live

Een bericht gedeeld door Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) op

Het programma heeft een enthousiaste achterban. Wat vond je van hun betrokkenheid?

"Geweldig! Mensen die samen kijken, in de app meespelen, fansites bijhouden en fanpodcasts maken waarin de theorieën over en weer vliegen. En na elke aflevering staan de sociale media vol met grappige tweets en cartoons. Een groter compliment kun je als maker niet krijgen, dat je kijkers zo intens meeleven!”

Nu is het tijd voor de livefinale. Hoe heb je je daarop voorbereid?

“Gelukkig heb ik veel ervaring met livetelevisie, dus ik maak me niet zo druk. Ik zorg dat ik uitgerust ben, het draaiboek ken en in goede conditie ben. Het wordt vast een mooie afsluiting van een tumultueus seizoen!”

WIE IS DE MOL? | ZATERDAG | NPO 1 | AVROTROS | 20.30

Meer over