Zorgen om het coronavirus

Ab Osterhaus luidt opnieuw de noodklok in Op1

1 Augustus 2020 10:57 | amusement | Door Andrea Peelen

© ANP

In Op1 heeft viroloog Ab Osterhaus opnieuw zijn zorgen geuit over het coronavirus. "Ik heb het gevoel dat we op hetzelfde niveau zitten als begin maart", reageert hij.

Osterhaus was vrijdagavond te gast in Op1 om de ontwikkelingen rondom het coronavirus te bespreken. Volgens de viroloog staan we aan de vooravond van een tweede golf als we niets doen. 

"Ik maak me op het ogenblik ongerust", vertelt hij. "De algemene houding is dat we het hebben overwonnen, we er doorheen zijn en we gaan versoepelen. Je ziet nu dat het geleidelijk aan weer opkruipt, nota bene middenin de zomer. Kun je nagaan wat er in de herfst en in de winter zou kunnen gaan gebeuren."

Ook spreekt hij over de volle stranden van afgelopen vrijdag. "Die 1,5 meter is cruciaal en die zag ik niet. Ik word er wel een beetje nerveus van. Ik krijg een beetje het gevoel dat ik bij het begin van de vorige piek had. In maart, toen we de zaak ook niet serieus namen. Ik denk dat we goed moeten uitkijken dat het niet dezelfde kant opgaat."

Realistische schatting

Tot slot wordt Osterhaus een prangende vraag gesteld: hoelang denkt hij dat we nog te kampen hebben met het virus? De viroloog is gematigd positief. "Ik denk dat het een illusie is dat we de zaak binnen één a twee jaar onder controle krijgen zonder medisch hulpmiddel."

Over een mogelijk vaccin zegt hij: "Een realistische schatting, als ik nu de eerste resultaten van het vaccin zie, is dat je vanaf over een jaar mensen op grote schaal kan vaccineren."

Bekijk hier een van de fragmenten terug:

Meer over