Airen Mylene over Hart in Aktie

15 maart 2017 13:05 | amusement | Door Televizier

© Wessel de Groot

Ga er maar aan staan: het presenteren van een al bestaand én succesvol tv-programma: Hart in aktie. Maar Airen Mylene draait er haar hand niet voor om. “De uitdaging overheerst.”

Fris, open, kordaat en heel empathisch. Over die eigenschappen, zo stelde SBS 6-zendermanager Karin de Groot, moet de nieuwe presentatrice van Hart in aktie beschikken. Al snel kwam ze uit bij Airen Mylene. “Ik voel me enorm vereerd, want het is toch een programma met een geschiedenis”, vertelt Airen.

Wendy van Dijk

Wat heet! Vanaf de eerste uitzending in 2000 is Hart in aktie, een programma waarin hartenwensen van allerlei mensen in vervulling gaan, een enorm succes. Met dank aan ‘reddende engel’ Wendy van Dijk, met wie kijkers zich moeiteloos konden identificeren. Het leverde haar in de 2003 de Gouden Televizier-Ring op. Tussen 2006 en 2012 namen achtereenvolgens Natasja Froger en Leontine Borsato het stokje van Wendy over, maar de enorme kijkcijfers van weleer werden nooit meer gehaald.

Zware druk

Rust er daardoor een zware druk op Airen? “Zelf ervaar ik dat niet zo. Ik geef toe dat ik even heb getwijfeld of ik het moest doen, juist omdat het programma zo’n instituut was. Maar de uitdaging overheerst. Het lijkt me spannend om zo’n heftig en emotioneel programma te presenteren. Ik had het gevoel dat ik dat wel zou kunnen, al ben ik ook benieuwd hoe ik met die emoties zou omgaan.” Ter voorbereiding kijkt ze oude fragmenten terug. Lachend: “In mijn herinnering was het feel good-tv, maar ik houd het niet droog.” Contact met haar voorgangers heeft ze niet gehad. “Ik wil er zo onbevangen mogelijk ingaan en het echt op de Airen-manier doen.”

Goedgemutst

“Wat het programma zo leuk maakt, is dat het me een heel voldaan gevoel geeft. Na elke draaidag rijd ik ­goedgemutst en vol energie naar huis, omdat ik iemand blij heb gemaakt. Daarnaast houd ik ervan om op ­locatie te werken en fysiek lekker bezig te zijn. Laat mij maar dingen sjouwen en telefoontjes plegen! Hart in ­aktie leeft nog heel erg. Het feit dat je zoveel voor elkaar krijgt, bewijst dat mensen het programma nog steeds een warm hart toedragen. Ik krijg heel veel positieve ­reacties op de terugkeer van het programma. Het is zelfs een paar keer gebeurd dat mensen begonnen te huilen toen ik aanbelde en vertelde dat ik van Hart in aktie ben. Heel onwerkelijk.”

Niet droog

Ook Airen zelf houdt het niet altijd droog. “Het zijn soms behoorlijk heftige verhalen. Ik raak vrij snel geëmotioneerd, dus ik moet regelmatig tegen mijn tranen vechten. Zo hebben we net een item gedraaid, waarin we een stel helpen dat een vroeggeboren drieling van 26 weken heeft gekregen. Omdat de baby’tjes verschillende complicaties hebben, liggen ze alle drie in een ander ziekenhuis. De ouders reizen de hele week van hot naar her om ze te bezoeken. Ze hebben geen tijd gehad om alle benodigdheden aan te schaffen, laat staan om van hun nieuwe babygeluk te genieten. Wij hebben ervoor gezorgd dat ze dat de komende tijd wel kunnen. Een ander verhaal dat mij erg aangreep, was van een 61-jarige vrouw. Vanwege een ernstige hartafwijking kan ze
nauwelijks fysieke inspanning verrichten, waardoor ze bijna haar huis niet uitkomt. Ook heeft ze niemand in de buurt die voor haar zorgt. Haar grote wens was om nog een keer de zee te zien. Met een medische ­begeleider zijn we naar het strand gegaan. Ze heeft een geweldige dag gehad.”

Anniko van Santen

De liefde voor het presenteren zit er al vroeg in bij Airen. “Als klein meisje vond ik het ontzettend leuk om op school spreekbeurten te houden. En dan het liefst over aparte onderwerpen, zoals batik (Indonesische drukkunst, red.) of latrines. Begon ik enthousiast te vertellen over het ontstaan van de riolering en hoe die werd gebouwd. Ook stond ik vaak op mijn slaapkamer zogenaamd een programma te presenteren. Voor de deurknop, die als camera fungeerde, deed ik Anniko van Santen na. Maar het kwam nooit in me op om daar mijn beroep van te maken. Ik kende ook niemand in de televisiewereld en een opleiding bestond er niet voor.”

Presentatie

Na de middelbare school gaat ze Bestuurs- en Organisatiewetenschap studeren. “Een vrij brede studie waar ik alle kanten mee op kon. Ik had geen idee wat ik ermee wilde doen, maar ik vond het een leuke opleiding.” Tijdens haar afstudeerperiode wordt de interesse voor het presenteren toch weer aangewakkerd. “Met een groep studenten bezocht ik een kennismakingsdag bij een groot bedrijf. Na afloop werd ons gevraagd of iemand een presentatie over die dag wilde geven. Ik bood me als enige aan. Ik kreeg zo veel complimenten op mijn presentatie, dat ik dacht: misschien moet ik er toch iets mee gaan doen.”

Teleac

In haar zoektocht naar de juiste ingang stuit ze op de V-Academy, een afdeling van Veronica die mediamakers opleidde. Ze overtuigt de leiding om haar een kans te geven. “Daar bleek al snel dat het zelf filmen en monteren niet iets was waarin ik uitblonk. Maar een cursus presentatietechnieken van Leonie Sazias ging mij wel goed af.” Via een stage bij een filmproductiemaatschappij – “stond ik met een hesje aan een straat af te zetten, terwijl ik mijn master al op zak had” – komt ze terecht bij Teleac. “Daar heb ik me in de luwte ontwikkeld tot presentator.”

Taeke Taekema

Sinds drie jaar werkt ze bij SBS 6, waar ze onder meer Shownieuws presenteert. Hoe het voelt om daarin zelf onderwerp van gesprek te zijn, ervoer Airen vorig jaar toen ze een relatie kreeg met oud-hockeyer Taeke Taekema. De twee ontmoetten elkaar tijdens de opnames van Wie is de mol? Eenmaal terug in Nederland sloeg de vonk over. De romance bleef niet onopgemerkt. “Een aparte ervaring, maar ik snapte het wel. Ik vond het ook niet erg, want als je verliefd bent wil je dat het liefste van de daken schreeuwen. Wel hebben Taeke en ik bedankt om in programma’s over onze relatie te komen praten, simpelweg omdat er niets te vertellen viel. We hadden nog maar net iets.”

Makkelijk om nee te zeggen

Inmiddels wonen ze bijna een half jaar samen. “Dat gaat heel goed. We hebben het heel leuk. Wat ik vooral zo fijn aan Taeke vind, is dat hij net als ik flexibel is. Door zijn topsportmentaliteit weet hij dat je dingen moet doen en laten om iets te kunnen bereiken in je leven. Waar ik de neiging heb om al die ballen hoog te willen houden, kan hij zich makkelijker op een ding richten. Dan zegt hij: ‘Nu focus je je even helemaal op dat en zet je die andere dingen op een laag pitje’. Daardoor vind ik het makkelijker om nee te zeggen. Hij begrijpt ook dat ik nu wat minder tijd voor hem heb, omdat ik druk ben met Hart in aktie. Dat is heel prettig.”

Hart in aktie, vanaf 15 maart iedere woensdag om 20.30 bij SBS 6

Meer over