Undercover in Nederland

Alberto Stegeman voor de rechter om plaatsen nepbom op kazerne in Oldebroek

23 mei 2019 13:31 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

Alberto Stegeman moet voor de rechter verschijnen omdat hij een nepbom plaatste op een kazerne in Oldebroek. De programmamaker wordt door het Openbaar Ministerie vervolgt omdat hij zich in deze kwestie niet zou kunnen beroepen op het belang van openbaarmaking.

In de aflevering van Undercover in Nederland toonde Stegeman dat hij zonder dat hij geautoriseerd was toegang kon krijgen tot de kazerne. Een medewerker van het programma, die zich voordeed als militair, kon via een interne militaire vervoersdienst het terrein betreden zonder dat hij zichtbaar een defensie- of toegangspas droeg.

Nepbom

Stegeman kwam zelf in de eetzaal, waar hij een koffer met een nepbom achterliet. Daarop moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie worden ingeschakeld om de koffer 'onschadelijk' te maken. Het zichzelf toegang verschaffen tot de kazerne als het achterlaten van de nepbom zijn strafbare feiten, maar het OM vervolgt Stegeman enkel voor de bom, omdat dat volgens justitie "de grens van de journalistieke exceptie" overschrijdt.

Gevechtsvliegtuigen

Het was niet de eerste keer dat Stegeman zich op een kazerne begaf zonder daarvoor geautoriseerd te zijn. In 2008 drong hij binnen op militair vliegveld Woensdrecht, waar hij de gevechtsvliegtuigen kon aanraken. Ook ging hij eens naar de kazerne in Havelte, waar hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af kon rijden.

Meer over