Animal Crackers in gevaar

André van Duin mag geen dieren meer voor schut zetten

27 Juli 2021 09:14 | amusement | Door Jef Willemsen

© AVROTROS
André van Duin speelt met de gedachte een nieuwe reeks Animal crackers te maken, maar hij loopt tegen praktische bezwaren aan: hij mag niet meer filmen in dierentuinen.

In gesprek met Eus in het radioprogramma Onze man in Deventer doet Van Duin zijn plannen voor Animal crackers uit de doeken.

Stemmetjes

In de jaren 80 scoorde Van Duin voor het eerst met Animal crackers, beelden van dierentuindieren die hij voorziet van grappige stemmetjes en malle geluidseffecten. In 2013 maakte hij voor AVROTROS een nieuwe reeks die ook miljoenen kijkers trok, maar een vervolg wordt lastig. 

Beeldmateriaal

André zou best nieuwe afleveringen willen maken, maar kampt met een gebrek aan beeldmateriaal: "Vroeger draaiden we die filmpjes zelf in de dierentuin. Maar dat mag niet meer: dierentuinen willen niet dat de dieren voor gek worden gezet. En ja, dat doe je natuurlijk wel een beetje door ze van een stemmetje te voorzien."

Natuurdocumentaires

Om die reden is André op zoek naar andere beelden van dieren, onder meer van natuurdocumentaires of van YouTube-filmpjes. Dat blijkt echter knap lastig: "Op al dat materiaal zitten rechten en het is de vraag of dat betaalbaar is. Het was vroeger echt gemakkelijker om dit soort filmpjes te maken."

Meer over