Twee avonden

AVROTROS presenteert compleet Songfestivalprogramma in mei

1 April 2020 09:23 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
Het Eurovisie Songfestival is afgelast maar dat betekent niet dat de maand mei zonder Eurovisie Songfestival voorbij gaat. Op 14 en 16 mei kunnen we op NPO 1 toch naar een avondvullende Songfestival-programmering kijken. 

Op 12 mei, de dag van de eerste halve finale, staat gewoon de normale programmering gepland, maar op 14 mei (tweede halve finale) en 16 mei (finale) wordt het toch nog een klein Eurovisie Songfestival-feestje. 

Donderdag 14 mei

Donderdag 14 mei: Beste Zangers Songfestival - 20.35 uur op NPO 1 
Een gloednieuwe Beste Zangers Songfestival-special. Onder de bezielende leiding van Edsilia Rombley zingen de deelnemers, allen met een grote liefde voor het liedjesfestijn, op geheel eigen wijze een bekend Nederlands songfestivallied. Deelnemers aan Beste Zangers Songfestival zijn Lenny Kuhr, Maribelle, Franklin Brown, René Froger, Kim-Lian van der Meij, Thomas Berge en Emma Heesters.

De weg naar de winst - 21.40 uur op NPO 1 
Hoe is het Nederland gelukt om 44 jaar na Ding-a-Dong eindelijk weer het Eurovisie Songfestival te winnen in 2019? En dat ons land nu zelfs andere landen tot voorbeeld strekt, terwijl we eerder jarenlang de finale niet eens haalden? Cornald Maas duikt in de archieven, toont uniek materiaal achter de schermen bij Duncan Laurence en The Common Linnets en brengt zo een documentaire over Nederland en het Songfestival.

Over de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond. Ook spreekt hij met Nederlandse deelnemers die het verschil maakten en een sleutelpositie bekleden in de Nederlandse Songfestivalhistorie, onder wie Ilse DeLange, Ruth Jacott, Duncan Laurence, Edsilia Rombley en Getty Kaspers.

Zaterdag 16 mei 

Zaterdag 16 mei: Eurovision: Europe Shine a Light - 21.00 uur op NPO 1 
De 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden volop in de schijnwerpers gezet. Fragmenten van hun eigen nummers worden aan Europa getoond en gezamenlijk brengen zij een bijzondere uitvoering van een eerdere Songfestival-hit. Bekende oud-Songfestivaldeelnemers treden vanuit hun eigen land op met nummers uit het verleden.

Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de mensen in Europa die zijn getroffen door het coronavirus en hulpverleners die deze crisis bestrijden. De internationale show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit en voorzien van commentaar door Cornald Maas.

Meer over