Live op NPO 1

Bekijk de loting voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam live op tv

28 januari 2020 12:17 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Normaal gesproken is de loting voor het Eurovisie Songfestival niet zo'n heel groot nieuws, maar vanmiddag kunnen we live op televisie kijken naar de loting voor de halve finales in Rotterdam. 

De loting vindt plaats in het stadhuis van Rotterdam, onder leiding van de drie presentatoren die straks ook in Ahoy staan: Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. En nee, Nederland zit niet in de pot. Wij mogen met Jeangu Macrooy meteen door naar de finale op 16 mei, net zoals de grote landen (die het meest betalen) Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. 

Edsilia Rombley zit nu al in de make-up. 

Beste 10 gaan door

De halve finales zijn op 12 en 14 mei en de concurrentie is moordend, want per voorronde gaan alleen de beste tien inzendingen door. De loting is daarom belangrijk, niet alleen omdat die bepaalt in welke halve finale de artiesten mogen optreden, maar ook de volgorde waarin dat gebeurt. Een plek laat in het schema is favoriet: de hoop is dat het nummer daardoor bij de telefonische stemronde vers in het geheugen zit bij de Europese stemmers.

Vijf potten

De landen zijn verdeeld in vijf potten. Het gaat om een oneven aantal aantal deelnemers dus in een halve finale zitten straks achttien deelnemers en in de ander zeventien. 

De loting is vanaf 16.10 uur live te volgen op NPO 1

Meer over