Tante Yvon en haar negentig neefjes en nichtjes

11 april 2021 11:34 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV

Tientallen huwelijken en liefdesbaby’s maken Boer zoekt vrouw het succesvolste Nederlandse datingprogramma ooit. In een special checkt Yvon Jaspers hoe het met de gezinnetjes gaat. Wat hebben we onthouden uit zeventien jaar babygeluk?

Tekst: Tijgerbloedteksten

Boerenbaby’s

“Je hebt een heel leger aan mensen gecreëerd, Yvon”, stamelde Eva Jinek, toen de presentatrice haar vertelde over de tientallen boerenbaby’s die Boer zoekt vrouw voortbracht. Yvon volgde sinds 2004 welgeteld 103 boeren en boerinnen in hun zoektocht naar de liefde. 85 kandidaten sloegen direct een partner aan de haak door het programma, het merendeel van deze koppels is nog bij elkaar. Ze zaten bovendien niet stil: er werden tot nu toe negentig BZV-kinderen geboren. “Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn als presentator”, zei Jaspers in een interview met Vrouw.

Primeur Anna

De allereerste BZV-baby, Anna, zag het levenslicht in 2007 in Vriezenveen. Even diep graven: in seizoen 1 viste veeboer Hans, de zelfbenoemde ‘prins op de groene trekker’, zijn Connie uit een stapel van 104 brieven. De start verliep stroef: in de logeerweek had de Twentse boer een oogje op Jojanneke. Die stapte wegens gebrek aan vlinders voortijdig op. Cupido zette kordaat een tandje bij. Nog voor de romantische stedentrip naar Kopenhagen logeerde stille Connie al een weekendje op Hans’ boerderij. Voor de camera volgde een huwelijksaanzoek. Daarna had het koppel schoon genoeg van de aandacht. Connie, destijds in de regionale krant: “Direct na de hype zijn wij uitgestapt. Het leven gaat door, het is goed zo.”

Kwartetten

Hij zocht een vrolijk meisje met diepgang. De aflevering met de West-Friese melkveehouder Henk (seizoen 2012) was gedenkwaardig door zijn heftige levensverhaal. Krap twee jaar ervoor verloor hij zijn vriendin bij een auto-ongeluk. Henks liefdesoproep sloeg aan: Yvons busje zakte bijna door de assen van de topzware postzakken, met 1109 brieven. Fiona bleek uiteindelijk de ware, ze vormen nog steeds een hecht gezin. In februari kwam dochter Hailey ter wereld als spruit nummer vier, ze heeft een broertje en twee zussen. Er zijn in totaal vier BZV-gezinnen met vier kinderen. Onlangs kregen ook bloemenkweker Hans uit Blitterswijck en zijn Audrey (seizoen 2009) hun vierde. Met Sofietje werd Hans’ droom werkelijkheid: “Ik hou wel van drukte om me heen.”

Langbenig kroost

De Brabantse paardenfokker Steffi en haar Roel besloten hun dochter naar presentatrice Yvon Jaspers te vernoemen. “Zonder haar was onze dochter er nooit geweest.” Sterre Yvon Madelon werd op 22 januari geboren. “Het voelt alsof ik er een nichtje bij heb!” jubelde de presentatrice. Steffi is samen met paardenboer Marnix trouwens verantwoordelijk voor de geboorte van nóg een Yvon: zijn merrie Blanka werd gedekt door Steffi’s hengst Hennessy. Met Yvon, het eerste Boer zoekt vrouw-veulentje, als resultaat. Er waren wel al lammetjes en kalfjes naar de presentatrice vernoemd.

Kers op de taart

Niet bij iedere tv-boer was het in één klap huisje-boompje-baby. Boerin Agnes (2007) kreeg 883 brieven, maar pas jaren later wist Albert een snaar te raken. Samen kregen ze Lieke, Geert en Maaike. Die kwam als kers op de taart na 42 weken: “Bij koeien zijn het vaak de stierkalfjes die lang dragen, dus ik dacht dat we een zoontje zouden krijgen.” De tv-liefde van Boer Tom (2014) – met 1808 brieven is hij recordhouder – en Rimke was kortstondiger. De uitverkoren geliefde bedacht zich, zodat hij in zijn uppie bij de reünie kwam opdagen. Maar gelukkig: twee dagen na de slotaflevering ontmoette hij Marieke. Met haar heeft hij zoontje Moos.

Boer zoekt Vrouw Special: 90 spruiten special | zondag | NPO 1 | 20.25 uur

Meer over