Minder pittig dan Chazia Mourali

Bridget Maasland over De Zwakste Schakel

6 mei 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

“Jij bent de zwakste schakel. Tot ziens!” Deze venijnige woorden zijn na vijftien jaar weer te horen op tv. Deze keer uit de mond van Bridget Maasland, nieuwe presentator van De zwakste schakel.

Tekst: Carlijn Schepers

De zwakste schakel is na vijftien jaar terug op tv. Twijfelde je toen RTL je vroeg als presentator?
“Helemaal niet. Het is een fantastische quiz voor jong en oud. Het format staat als een huis en juist de simpelheid ervan maakt het zo goed. Ik geniet erg van het presenteren. Het voelde meteen alsof ik nooit anders heb gedaan.”

Ben jij net zo streng als je voorganger Chazia Mourali?
“De rol van presentator is destijds door Chazia natuurlijk heel duidelijk ingevuld, gebaseerd op de Britse versie. Gelukkig zijn er wereldwijd inmiddels vele varianten op het origineel en mocht ik de rol aanpassen. Ik ben dus minder streng, maar zeker wel pittig. En ik zeg niet meer ‘tot ziens’, maar ‘dag’ tegen de kandidaten die afvallen. Ik heb nog wel getwijfeld om Chazia te bellen, maar juist omdat ik er zo’n persoonlijke draai aan mag geven, heb ik dat niet gedaan.”

Hoe vul jij de rol in?
“Ik ben al 25 jaar op tv, dus mensen kennen me inmiddels wel een beetje. Ik vind het leuk daarmee te spelen. Ik ben dus lekker snel en ad rem en ik gebruik wat ik weet over de kandidaten om op ze te reageren. Dat is nog best een klus, want we doen opnames voor twee afleveringen per dag, dus dan moet ik van achttien kandidaten weten wie ze zijn en wat hun achtergrond is. Je moet scherp blijven tot het eind. Dat is best een uitdaging. Verder moeten ze natuurlijk de spanning voelen. Bij de try-outs maakte ik tussendoor nog een gezellig praatje met de deelnemers, maar dat heb ik bij de echte opnames niet meer gedaan.”

Ze moeten een beetje bang voor je zijn?
“Bang vind ik een groot woord. Maar het moet niet te amicaal worden.”

De zwakste schakel is niet het enige spel van jaren geleden dat terugkomt. Ook Weekend miljonairs, nu BankGiro miljonairs, komt weer op tv. Hoe verklaar jij die populariteit?
“Daar heb ik het toevallig met Robert ten Brink over gehad, die BankGiro miljonairs weer gaat presenteren. Hij dacht dat het kwam door de populariteit van talentenjachten, waardoor quizzen destijds naar de achtergrond verdwenen. Maar nu lijkt het publiek moe van al die talentenjachten en is er weer ruimte voor spelletjes op tv.”

Waarmee ben je de komende tijd nog meer druk?
“Ik ben ook nog steeds te zien bij RTL Boulevard. Verder volg ik een opleiding visie en regie aan de Amsterdamse filmschool. Het is namelijk mijn langgekoesterde droom om films te regisseren. Dat besloot ik vorig jaar toen ik meedeed aan Dance, dance, dance. De danstraining voor dat programma had mij zo uitgeput dat ik allerlei levensinzichten kreeg. Ik dacht: ik ben inmiddels 44, als ik nu mijn droom om filmregisseur te worden niet najaag, komt het er nooit van.”

De zwakste schakel | maandag t/m vrijdag | RTL 4 | 22.30 uur

Meer over