Meelopen in Eindhoven

Bureau 040 is coronaproof: ‘Vanuit een busje konden we genoeg afstand houden’

2 september 2020 12:21 | amusement | Door Andrea Peelen

© RTL

Vanaf woensdag 2 september keert Ewout Genemans terug op RTL4 met Bureau 040. Deze opvolger van Bureau Burgwallen is volledig coronaproof opgenomen. "Vanuit een busje konden we genoeg afstand houden", vertelt de televisiemaker in een interview met Televizier.

Waar Amsterdam nog het decor was van Bureau Burgwallen, loopt Genemans deze keer mee met de politie in Eindhoven. In de vijfde stad van Nederland – met ruim 230.000 inwoners – komen uiteenlopende vormen van criminaliteit voor, zoals geluidsoverlast, huiselijk geweld, drugsproblemen en schietincidenten. 

Alhoewel dit klinkt als een gemiddelde dag in Amsterdam, kan je de twee steden volgens Genemans niet over één kamp scheren. "In Amsterdam, waar ik meeliep met het team van de Burgwallen, speelt zich alles af op één vierkante kilometer. De politie van Eindhoven heeft een veel groter gebied waarin ze werken. Daarnaast zijn het in Amsterdam vaak de toeristen die voor onrust zorgen en in Eindhoven de mensen uit de wijken."

Dit betekent niet dat het rustiger is. "Ook in Eindhoven gebeurt elke dag wel iets. Door het coronavirus wat minder in het uitgaansleven, maar wel veel in de wijken."

Opnemen in de coronatijd

Om het programma te kunnen maken, moest Bureau 040 in een coronaproof jasje gestoken worden. "We begonnen tijdens de carnavalperiode met filmen en door het coronavirus kwamen de opnames vrij snel stil te liggen", vertelt Genemans. "Er is toen met de politie overlegd hoe het programma door kon gaan. Uiteindelijk bleek dat we vanuit een busje genoeg afstand konden houden."

'Even wennen'

Televizier sprak ook met Kyra, een van de agenten uit het politieteam van Eindhoven. Voor haar was het wel even wennen dat ze gevolgd werd door Genemans en zijn cameraploeg. Maar na verloop van tijd voelde het al natuurlijker. "Wat we wel merkten, is dat het soms een uitdaging was om alles in beeld te kunnen brengen. De horecastraten in Eindhoven zijn smal en druk, dus met zo’n hele ploeg val je natuurlijk snel op."

Gelukkig werd de politie niet belemmerd in hun werk. "Als we bij een melding aankwamen, hadden we genoeg ruimte en stonden ze eigenlijk nooit in de weg."

Bekijk hier de eerste beelden van Bureau 040:

Bureau 040 zie je vanaf woensdag 2 september om 21:30 uur op RTL4.

Meer over