Column

Carlo Boszhard vindt het goed dat de bom van reality-tv nu barst

4 December 2019 13:40 | amusement | Door Irma Tomas

Carlo Boszhard vindt grensoverschrijdend gedrag in realityseries veel te ver gaan,  maar het levert wel een leuke sketch op voor De TV Kantine

Lieve Villa Kakel-te-bont,

Wie wil er mijn Pipi zien?”
“Ga weg Tommie!” roept Annika. “Omdat we in een villa zitten zonder ouders mag je geen rare dingen doen. Dit is geen Villa achterwerk!”
Dit is een stukje uit het nieuwe seizoen van De TV Kantine, gebaseerd op de rel die is ontstaan naar aanleiding van het grensoverschrijdend gedrag in RTL5 programma De villa. Tegen de tijd dat wij het uitzenden in De TV Kantine zijn er hopelijk weer nieuwe duidelijke regels voor dit soort ‘guilty pleasure’ programma’s.

Wat begon met de odol kijken van big, Big Brother Bart is in de loop van de jaren te ver gegaan. Maar we hoeven wat mij betreft niet gelijk terug naar de tijd van Willy Dobbe. Het zijn de regels die we scherp in de gaten moeten houden en daar ligt een belangrijke taak voor de makers. Die maker is verward omdat die juist weet dat hoe meer je de rand opzoekt, hoe spannender tv wordt. In de appeltjes bij het eindspel van Rons honeymoon quiz zat altijd een boterbriefje. Zo stuurde Ron het eindspel en kon hij bepalen wanneer je de spannende 'Toren van Pisa' moest gaan spelen. En de 'spiraal' van Willem Ruis stond op commando van tv-producer Marc Jansen aan of juist uit.

Maar wat als je niet een spel manipuleert, maar een meisje en een dronken jongen in bed? En daarom is het goed dat nu de bom barst. RTL-programma-directeur Peter van der Vorst grijpt hard in. Omdat ik – als ik dit schrijf – niet alles weet, denk ik dat hij er goed aan doet. Maar laten we niet naïef zijn, je kijkt dit soort programma voor de platheid, de seks of ‘kortstondige liefde’ van vaak maar vier minuten. Tv is uitermate geschikt voor de Barbies en Jokertjes van deze wereld. Omdat het al snel te bont wordt zijn er duidelijk regels nodig wat wel en niet kan. Waar twee mensen seks willen hebben, mag alles altijd! Waar er één nee zegt, mag een ander het wel vragen maar er niet bovenop duiken. Al helemaal niet als erop aangestuurd wordt.
“Simpel!” zou Pippi zeggen. “Net als ‘Twee maal drie is vier’.”

Meer over