Chantals Beauty Camper

Chantal Janzen: "Iedereen verdient een Leco"

3 maart 2021 10:05 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
In Chantals beauty camper rijdt Chantal Janzen met vrienden Leco van Zadelhoff en Fred van Leer door het land om mensen te verrassen met een make-over. ‘Zo zonde om je onzeker te voelen.’

Waarom is een make-overprogramma nu relevant?
“Juist nu, want straks mag dat joggingpak uit en mag je jezelf weer opleuken. Als ik iets over make-up plaats op social media, krijg ik vaak reacties als: ‘Jij hebt Leco, ik moet het allemaal zelf doen en weet niet hoe.’ Iedereen verdient een Leco, alleen heeft niet iedereen de kans om voor een workshop naar Amsterdam te rijden. Dus gaan we naar hen toe. Het leuke is dat Fred en Leco van tevoren niet weten wie ze voor zich krijgen.”

En wat doe jij als zij bezig zijn?
“Ik zorg ervoor dat de originele plannen voor die dag doorgaan, want de meeste ‘kandidaten’ zijn opgegeven. Een juf van groep 8 zou die dag eigenlijk lesgeven, dus dat ga ik dan doen. Lukt totaal niet, natuurlijk. Vaak hebben mensen het te druk om zich te laten knippen, of ze gunnen het zichzelf niet. Nu hebben ze geen excuus.”

Hoever gaan jullie?
“Ik vind make-overprogramma’s heerlijk om te kijken, maar ik wilde nu geen extreme veranderingen. Dan krijg je zo’n Assepoester-effect: zodra de stylisten weg zijn, verandert de koets weer in een pompoen. Deze mensen zijn al mooie dennenbomen en wij hangen de ballen erin. We geven ze ook een beautycase, zodat ze erna zelf aan de slag kunnen.”

Was iedereen blij met de make-over?
“Ze moesten allemaal huilen, terwijl we daar helemaal niet op uit waren. Dan zie je pas hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Als Leco vroeg wat ze mooi aan zichzelf vonden, konden ze bijna niets noemen. Zoals Marjo. Die vond altijd dat ze groot en lelijk was, terwijl ze zulke mooie lange benen heeft. Zo aandoenlijk.”

Waar was jij vroeger onzeker over?
“Mijn sproeten. Via een filmpje van Claudia Schiffer ontdekte ik op een gegeven moment de camouflagestiften, met als gevolg dat ik er als Pipo de Clown bij liep. Ik smeerde het spul op elk sproetje. Als je met je nagel over mijn wangen ging, zat er een dikke drab onder, maar ik vond het fantastisch. Totdat mijn balletjuf op een gegeven moment zei: ‘Je gaat nu thuis je gezicht wassen.’ Dat heb ik toen gedaan. Huilend, dat wel.”

Hoe belangrijk is uiterlijk nu voor jou?
“Toen de redactie van mijn tijdschrift zei dat ik eens make-uploos op de cover moest staan, was ik daar fel op tegen. Ik doe geen make-up op als ik bijvoorbeeld mijn kind naar school breng, maar wel als ik ga werken. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Ik vond het niet per se een mooie foto, maar ik schaamde me er ook niet voor. Het is zo zonde dat je je pas minder onzeker voelt naarmate je ouder wordt. Make-up is prima, maar je moet jezelf er niet mee maskeren.”

Chantals beauty camper | woensdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over