Homoseksualiteit verboden

China censureert Friends vanwege lesbische relatie

13 februari 2022 11:18 | amusement | Door Jef Willemsen

© NBC Universal
De Chinese overheid heeft ingegrepen bij Friends. Alle verwijzingen naar de lesbische relatie tussen personages Carol en Susan zijn uit de serie geknipt, tot woede van veel kijkers.

De Chinese autoriteiten kondigden in 2016 wetgeving aan die alle uitingen van 'vulgaire, immorele en ongezonde inhoud' verbiedt. Homoseksualiteit valt daar ook onder en dat heeft zelfs gevolgen voor series als Friends.

Lesbisch

In Friends heeft Carol Willick, de ex-echtgenote van hoofdpersonage Ross (David Schwimmer), een relatie met Susan Bunch. Carol was al zwanger tijdens de scheiding en in de serie voeden de vrouwen baby Ben samen met Ross op. Als gevolg van de overheidscenuur krijgen kijkers in China daar vanaf heden niets meer van mee, terwijl de ongecensureerde versie van de comedyklassieker al jaren zeer populair is in het land.

Censuur

Het AD meldt dat er in korte tijd grote ophef ontstond op Chinese social media platformen als Weibo. De hashtag #friendscensored was al snel trending tot de censuurregels er ook voor zorgden dat dit online protest in de kiem werd gesmoord. 

Fight Club

De Chinese censuurwetten gaan ver. Zo werd Lady Gaga uit de Friends-reüniespecial geknipt omdat ze een bezoek aan de door China gehekelde Dalai Lama had gebracht. Films als Bohemian Rhapsody werden volledig gezuiverd van alle hints van andersgeaardheid. Bij Fight club ging de overheid een paar stappen verder: het gewelddadige einde vol bloederige terreurdaden werd vervangen door een zelfgeproduceerd slot waarbij de aanslagen werden voorkomen en de hoofdpersoon naar een inrichting moest. 

Meer over