Spoilers!

De Slimste Mens finaleverslag II: Underdogs en de dark horse deceptie

28 januari 2020 21:42 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken en we doen verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

In de eerste aflevering van de finaleweek moest bassist Xander Vrienten het onderspit delven. Daardoor kwam er een stoel vrij voor Albert Jan van Rees. De immer ietwat bedremmeld ogende acteur en regisseur voegde zich na enkele weken afwezigheid bij advocaat Khalid Kasem en kinderboekenschrijver Gideon Samson, die inmiddels al zijn zevende aflevering op rij beleefde.

Albert Jan ontkende Philips aanname dat hij de dark horse van de finaleweek is, hij vond de term maar eng klinken. Albert Jan nam liever de rol van underdog op zich en beschouwde zich helemaal niet als de slimste. Khalid benadrukte met een knipoog dat hij winnen belangrijker vindt dan meedoen. Gideon mocht nog iets zeggen over de pikanterietjes kinderboek Eilanddagen en daarmee kon het spel beginnen.

Klotestoel

Maar niet voordat Maarten een kijkersvraag mocht beantwoorden. Ditmaal boog Maarten zich over de kwestie of hij de stoel waarin hij zetelt wel aangenaam vindt. Daar volgde een resoluut antwoord op: “Het is in allerlei opzichten een klotestoel, maar hij past bij de formule.”

3 – 6 – 9

In de eerste ronde kreeg Albert Jan als nieuwkomer de eerste beurt. Met vragen over Najib Amhali en Edwin Rutten pakte hij z’n eerste tien seconden. De  volgende tien seconden gingen naar Khalid die wist dat Arie Slob de belegerde minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media is. Ook de volgende tien seconden waren voor Kasem door het correct benoemen van operatie Desert Storm. Hij struikelde echter over de naam van tempelcomplex Angkor Wat, waardoor de laatste 10 punten niet werden uitgedeeld.

Piet-Klaas-Jan Jaap

In de ronde Open Deur hadden Piet Paulusma, Jan Jaap van der Wal en Klaas Dijkhof vragen voor de kandidaten. Met zestig seconden mocht Gideon beginnen, hij koos voor weerman Piet die iets wilde weten over het Paard van Troje. Samson wist twee goede antwoorden, Albert Jan vulde aan dat het van hout was, maar niemand wist dat het paard een plan van Odysseus was.

Khalid koos Klaas die wat over de schrijver Willem Elschot wilde weten. Hij wist één antwoord, Gideon vulde er 2 aan. Albert Jan moest het boek Lijmen/het been verschuldigd blijven en mocht daarna de vraag van Jan Jaap van der Wal horen. De komiek wilde kenmerken van Tom Ka Kai horen en hij wist drie ingrediënten van de Thaise soep op te lepelen.

Puzzel

Khalid stond nu onderaan en kreeg daarom als eerste de beurt. Nadat hij één goed antwoord had gevonden, verspilde hij kostbare seconden aan een vruchteloze zoektocht naar de rest. Gideon vulde de resterende twee aan. Albert Jan puzzelde eigenhandig zijn drie antwoorden binnen no time bij elkaar en Gideon pakte er twee met Khalid die het laatste antwoord gaf.

Galerij

Khalid stond nog steeds onderaan en kreeg acht foto’s te zien van acht woorden die eindigden op -gram. Het bleek geen gelukkige match, hij wist er slechts drie. Albert Jan mocht zeeën herkennen en hij wist het hoofd aardig boven water te houden met vier goede antwoorden. Khalid wist er geen, maar Gideon voegde nog twee goede wateren toe. In zijn eigen beurt moest Gideon boombladeren thuisbrengen, al wist hij er naar eigen zeggen niks van. Ondanks zijn wanhoop kwamen er 3 goede antwoorden uit. Khalid wist ook niks, maar Albert Jan gaf er nog twee.

Collectief geheugen

Khalid liep pijnlijk achter en moest flink aan de bak om zijn score op te halen. Hij wist 60 punten te scoren, maar leverde ook veel seconden in door zijn pogingen de resterende antwoorden te geven. Gideon en Albert-Jan brachten niks zinnigs in. Albert Jan mocht losgaan op een fragment van wijlen Hans Janmaat en de CD, hij wist er twee. Ook Khalid pakte twee antwoorden extra, al verwarde hij de vrouw van Janmaat met actrice Anne Wil Blankers. Gideon ging aan de haal met de cruciale 50 punten. In zijn beurt ging hij van 330 naar 345 punten dankzij een clipje van de Disney-klassieker Lady en de Vagebond. Het was genoeg voor de dagoverwinning.

Finale

Khalid ging met 160 punten van start over Plato en snoepte zo 40 seconden van Albert Jan af. Daarna volgde nog 40 seconden door zijn kennis over Pata Negra. Met maar liefst vijf goede antwoorden over Jaap Stam stond Albert Jan op achterstand. Hij kreeg een vraag over de filmklassieker Raging Bull, maar kwam niet verder dan 2 goede antwoorden. Khalid liet zich tot 49 seconden zakken in zijn zoektocht naar goede antwoorden. Met nog 65 seconden voor Albert Jan had Khalid genoeg aan 4 goede antwoorden. Veldrijden besliste de strijd grotendeels. Khalid liet zijn tijd terugzakken tot 2 seconden en hield de beurt. Hij had daarna genoeg aan één goed antwoord over Miljuschka Witzenhausen om het spel te winnen. Met opgeheven hoofd zwaaide de underdog Albert Jan na acht keer af.  

Meer over