Spoilers!

De Slimste Mens finaleverslag IV: Hinnekende halve finales en de Tiber tragedie

17 januari 2019 21:48 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken. Televizier doet de hele week verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

Mark Tuitert voelde zich als nieuwkomer de underdog, Korneel bracht een weinig rijmende lofzang op Philip Freriks en gaf daarna aan klaar te zijn om in de grote finale boswachter Arjan Postma te slopen. Peter Hein rekende voor dat zijn kansen op de eindoverwinning inmiddels gestegen waren naar 2/9e procent.

Ook vond hij zo lang meedoen aan De slimste mens je niet in de kouwe kleren zitten: meer dan vijf afleveringen achter elkaar spelen voelt alsof je een marathon loopt. Ook de vraag voor Maarten van Rossem had met sport te maken, hij kraakte het nut van schoolgym af tot verrassing van niemand.

Slimste Mens Maarten
3 – 6 – 9

Als terugkerend finalist mocht Mark beginnen. Goede antwoorden over onder meer Donald Trump en de patatgeneratie leverden hem de eerste tien bonusseconden op. Korneel en Peter Hein pakten halverwege de ronde elk tien punten. Antoni van Leeuwenhoek bezorgde Peter Hein nog eens tien seconden op en de laatste bonuspunten gingen naar Korneel dankzij zijn kennis over het muzikale oeuvre van Frizzle Sizzle.


Slimste mens ronde 1
Andries, Carry en Jan

Mark Tuitert koos voor Andries Knevel die een mini-preek hield over de schoonheid van het geloof voordat hij wilde weten wat de spelers van Abeltje wisten. Mark gaf twee goede antwoorden, zijn tegenstanders elk één. Korneel ging voor Jan Slagter die eerst wat promotie maakte voor Droomhuis gezocht waarna hij wat over Lapland wilde horen. Korneel wist één goed antwoord, Mark gaf er twee en Peter Hein de laatste waarna hij zelf de slotvraag van Carry Slee kreeg. De kinderboekenschrijfster gebruikte haar boek Spijt als bruggetje naar een vraag over piranha’s. Mark paste na drie goede antwoorden en Korneel maakte de vraag én ronde af.


Slimste mens ronde 2
Puzzel

Korneel beet z’n tanden stuk op zijn puzzel en wist slechts één goed antwoord te geven. Mark vulde er eentje aan en verloor daarna zelf veel seconden toen hij na één antwoord vast liep. Korneel pikte een antwoord van ‘m weg en ook ditmaal wist Peter Hein niets te noemen in de beurt van anderen. Toen hij zelf aan zet was, noemde hij zonder blokkades binnen tien seconden de goede antwoorden. Daarmee nam hij een fikse voorsprong.


Slimste mens ronde 3
Galerij

Korneel mocht zijn achterstand proberen op te halen, maar hij liep vast op de categorie: herken de rivier aan de wereldstad. Hij wist er slechts twee te noemen. Mark harkte punten binnen door een willekeur aan wateren te noemen en Piet Hein sloot de categorie af met de Tiber. Mark moest dictators aan hun postzegels herkennen en wist ze op twee na. Korneel kende Franco en Tito wel waardoor Peter Hein alleen zijn eigen categorie moest zien op te lossen. Hij bleek aardig thuis in de films van regisseur Stanley Kubrick en liet er slechts twee schieten.


Slimste mens ronde 4
Collectief geheugen

Korneel had veel seconden in te halen, maar hij wist niets over Audrey Hepburn en verwarde haar zelfs met Sophia Loren. Mark kon er ook geen chocola van maken, maar Peter Hein scoorde met drie goede antwoorden nog eens 50 punten. Tuitert wist in zijn fragment wel Edward Snowden te herkennen, maar kwam zelf niet verder dan twee goede antwoorden en 30 punten. Korneel scoorde met een goed antwoord 30 punten, de laatste twee gezochte termen kwamen uit de mond van Van Mulligen die beloond werd met 90 punten. Daarmee was Peter Hein met 436 punten al verzekerd van een plek in de finale, maar voor de vorm kreeg hij zijn eigen fragment nog te zien over Jeff Koons. Hij kon alleen maar de stem van Ivo Niehe herkennen en claimde daarmee een verre van noodzakelijke, laatste 10 puntjes.


Slimste mens ronde 5 Finale

Korneel en Mark mochten uitvechten wie zich de derde en laatste finalist mag noemen. Omdat Korneel met 174 seconden de finale in ging tegen de 273 van Mark mocht hij beginnen. Met een cynisch “ben blij dat ik niet hoef te schaatsen” ging Evers van start met het Verdrag van Versailles. Hij wist twee goede antwoorden te geven terwijl Mark de plank missloeg. De volgende vraag ging over het iconische Kuifje-figuur professor Zonnebloem en ook daar wist Evers twee goede antwoorden te produceren terwijl Mark wederom stil bleef.

De volgende vraag ging over Costa Rica, waar Korneel er opnieuw twee wist, kon Mark ditmaal ook twee juiste antwoorden noemen. Hierdoor dook Korneel in de gevarenzone met 87 seconden tegen 129 voor Mark. Hij kreeg een blackout toen hij los moest gaan over bipolaire stoornis en gaf de beurt aan Mark die één goed antwoord gaf. Met de stand 49 – 117 ging het daarna over de  Fosbury Flop.

Waar Korneel twee antwoorden gaf over het atletische hoogstandje, maakte Mark het keihard af door de laatste goede antwoorden te geven en Korneels teller terug naar 0 bracht. De boswachter blijft ongeschonden.

Slimste Mens finale

Meer over