Spoilers!

De Slimste Mens finaleweek verslag III: Zwarte Zee blackouts en de Caesar schatting

29 Januari 2020 21:53 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken en we doen verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.
 

De finaleweek is over de helft en dat betekent dat Igmar Felicia de stoel inneemt die Albert Jan van Rees gister noodgedwongen achterliet. Het was alweer een kleine maand geleden dat de dj van Radio 538 zich plaatste voor de eindstrijd, dus hij was enigszins nerveus om het op te nemen tegen geoefende routiniers Khalid Khasem en Gideon Samson die zelfs al klaar zat voor zijn achtste aflevering op rij.

Toch was Igmar op voorhand al trots op het feit dat hij mocht instromen in de kwartfinale van het kennisspel: “Niet slecht voor een jongen die op school de kantjes er vanaf liep” zo gaf hij toe. Khalid besprak daarna z’n bijzondere finalestrategie van een dag eerder na en die bleek vooral een enorme gok van zijn kant te zijn. Gideon gaf tot slot toe dat hij na iedere aflevering werd achtervolgd door de antwoorden die hij niet wist en dat hij stiekem ook wel geniet van zijn dagwinsten.

Juryvoorzitter Maarten van Rossem kreeg uiteraard weer een kijkersvraag, ditmaal mocht hij iets zinnigs vinden van de nieuwe zinsconstructie “een soort van”. Daar was Maarten duidelijk over: dat klinkt behoorlijk kreupel, maar oudere generaties hebben nu eenmaal altijd moeite met veranderingen. Of het nu gaat over tattoos, haarmode of woordgebruik. Nadat Philip hem had bedankt voor de soort-van uitleg begon het spel.

3-6-9

Igmar was bijna vergeten hoe ’t ook alweer werkte, maar kreeg toch de beurt. Khalid pakte echter de eerste 10 seconden onder z’n neus vandaan door een vraag over het casino goed te beantwoorden. Daarna biechtte Igmar terloops zijn gokverslaving op. Gideon claimde de volgende tien seconden en wist door het koolwitje te herkennen zijn voorsprong uit te breiden met nog eens tien seconden. Ook verbaasde hij zichzelf toen hij een vraag over de leeftijd van Julius Caesar goed wist te beantwoorden en hij vervolgde zijn zegetocht met nog eens tien seconden voor het herkennen van golfbegrippen. De laatste tien seconden gingen ook naar Samson die de Kinderen voor Kinderen-klassieker Waanzinnig gedroomd moeiteloos aanvulde.

Piet-Dieuwertje-Klaas

In de ronde Open Deur was het aan Igmar om de eerste BN’er te kiezen. Hij wilde de vraag van Dieuwertje Blok horen en mocht daarna van haar losgaan over Robin van Persie met drie goede antwoorden als gevolg. De rest moest passen waarna Khalid koos voor Klaas Dijkhof die wat wilde weten over naamgenoot Klaas Bruinsma. Hij wist eveneens drie zaken te noemen over de drugshandelaar en Igmar vulde het vierde antwoord aan. Daarmee kreeg Gideon de vraag van Piet Paulusma over de Bronx. Na twee antwoorden gaf hij de beurt door, maar niemand kon iets corrects aanvullen.

Puzzel

Aan het begin van ronde drie lag Gideon licht op kop, Khalid stond derde en mocht als eerste los. Hij noemde binnen 10 seconden de drie gezochte antwoorden. Igmar was wat roestig en kwam niet verder dan één goed antwoord. Gideon vulde er eentje aan en Khalid pikte er ook een mee. Gideon had daarna ook amper drie seconden nodig om zijn drie antwoorden te geven en de koppositie nipt te behouden.

Galerij

Igmar kon geen chocola maken van zijn categorie en moest alles passen, ook Gideon en Khalid hadden niet door dat het ging om cryptisch uitgebeelde filmtitels met kleuren. Khalid wist zes van de acht alternatieve geneeswijzen te benoemen waarna Gideon vrouwelijke regeringsleiders moest thuisbrengen. Hij kwam niet verder dan Angela Merkel en ook Igmar moest elk goed antwoord verschuldigd blijven. Khalid wist de lijst daarentegen met vijf vrouwen aan te vullen en kwam zo ruim op kop.

Collectief geheugen

Met 74 seconden had Igmar ineens heel wat in te halen. Hij kreeg een fragment uit We zijn er bijna voor de kiezen, maar had een complete blackout. Ook Gideon Samson wist niets en alleen Khalid kon Omroep Max noemen. Gideon probeerde in te lopen door zijn kennis te spuien over Edith Piaf en haar klassieker Milord. Hij wist 2 goede antwoorden, Igmar paste meteen en Khalid kwam nog met 1 goed antwoord op de proppen. Met 359 seconden kreeg hij de beurt en hij bracht het er met drie juiste antwoorden over wijlen Robert Mugabe prima vanaf, al kon hij niet op de naam van de dictator komen. Igmar wist de naam wel en sprokkelde zo wat puntjes. Toch was Khalid met 414 seconden overtuigend dagwinnaar.

Finale

Echt heel spannend was het niet met 96 seconden voor Igmar en 218 voor Gideon. Felicia startte met die score zelfs al in de gevarenzone. Toch was het nog geen verloren strijd, meende Philip. Felicia wist echter weinig over de Arabische lente, waarna Gideon nog eens 20 seconden van hem afsnoepte. Daardoor had Igmar nog maar 64 seconden over toen hij over vlogger Dylan Haegens los mocht. Hij kwam op twee antwoorden terwijl Gideon vergeefs seconden verspilde. Met nog 50 seconden op de teller moest Igmar spuien over Parijs Roubaix en bracht Gideon terug op 101 seconden.

Samson sloeg terug met één goed antwoord dat Igmar naar 18 seconden sloeg. Om nog te kunnen winnen, moest de dj in één ruk vijf goede antwoorden geven, maar dat zat er niet in bij de tajinne. Na twee antwoorden en nog 8 seconden over gaf hij de beurt door naar Gideon die niets wist. Nu had Igmar nog enkele seconden om drie goede antwoorden te geven. Hij had echter een black out over de Zwarte Zee en gaf de beurt snel door waarna ook Gideon paste. Zichtbaar op van de zenuwen moest Igmar met drie seconden over drie antwoorden geven over de schilder Johannes Vermeer. Het zat er niet in. Gideon stroomt door naar de halve finale en Igmar neemt met luid applaus afscheid van het spel.

Meer over