Spoilers!

De Slimste Mens finaleweek verslag IV: Applaus apathie en de Bambi blues

30 januari 2020 21:53 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken en we doen verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

In de kwartfinale viel Igmar Felicia af en dat maakte de weg vrij voor de rentree van Marc de Hond. Hij plaatste zich een week geleden pas officieel voor de finale, waardoor hij nog relatief warmgedraaid het strijdtoneel betrad. Ook was hij bekend met zijn tegenstanders, Gideon Samson kende hij immers nog van zijn vorige keer. De Hond gaf toe dat hij z'n missie hoe dan ook al geslaagd vond, al wilde hij stiekem natuurlijk wel door. Gideon noemde zijn aanhoudende aanwezigheid een bescheiden wonder en Khalid temperde Philips verwachtingen dat hij een gedoodverfde kanshebber zou zijn voor de eindzege. Hij had immers alleen maar verloren van Marieke van de Zilver.

Maartens kijkersvraag ging over zijn bijzondere manier van applaudisseren. Van Rossem was zich van geen kwaad bewust, maar onthulde wel dat hij bewust zo min mogelijk applaus geeft, alleen voor de dagwinnaar slaat hij de handen ineen. Hij vindt ’t daarom al helemaal idioot dat de kandidaten ook voor hun eigen winst zitten te klappen en zou graag zien dat het stopte.

3 - 6 – 9

Marc kreeg als nieuwkomer de beurt en maakte daar goed gebruik van. Hij scoorde al snel de eerste tien seconden door te weten aan wie Anne Frank haar dagboek richtte. Drie vragen later leverde een goed antwoord over de Disney tranentrekker Bambi hem wederom tien seconden op en het leidde zelfs tot een moment van verbroedering tussen De Hond en zijn rivaal Khalid. Beide spelers waren op jonge leeftijd hun moeder verloren, waardoor ze zich het lot van het weeshertje extra aantrokken. De wiskundig verantwoorde tekeningen van Maurits Cornelis Escher waren even later goed voor nóg eens tien seconden voor Marc. Hij hield de beurt lang genoeg vast om dankzij slager J. van de Ven wederom tien bonusseconden op zijn naam te schrijven. De laatste tien seconden bleven onverdiend, maar Marcs voorsprong viel niet te betwisten.

Mark – Isa – Jan Jaap

In de ronde Open Deur mocht Gideon als eerste kiezen en hij verwelkomde de vraag van collegaa kinderboekenschrijver Isa Hoes over Jordanie. Hij wist 1 antwoord. Khalid voegde 2 antwoorden toe en Marc moest passen. Khalid koos daarop Mark Tuitert die het onderwerp op Anton Mussert bracht. Khalid wist twee antwoorden over de gefusilleerde NSB-baas, Marc en Gideon gaven elk één van de twee resterende antwoorden. Marc kreeg tot slot de vraag van collega komiek Jan Jaap van der Wal die iets over kwallen wilde weten. Hij wist er 2, de anderen bleven stil.

Puzzel

Marc lag ruim op kop, waardoor Gideon wederom als eerste mocht beginnen. Hij moest passen na 1 gevonden antwoord en ook Khalid beet tevergeefs z’n seconden stuk. Marc vulde de resterende twee antwoorden echter met ogenschijnlijk gemak aan. In zijn beurt deed Khalid er ook even over voordat hij twee antwoorden had gevonden. Gideon en Mark pasten allebei. Geconcentreerd begon Marc aan zijn puzzel, hij verloor veel tijd om 1 antwoord te vinden. Gideon en Khalid zagen de andere antwoorden ook niet waardoor hun scores ernstig achterbleven.

Galerij

Gideon wist zes van de acht vragen in zijn categorie over werkwoorden met een dier erin, Marc vulde de overgebleven twee aan. Khalid moest acht oorlogen herkennen aan de hand van geografische kaarten, maar begreep niet wat er van hem gevraagd werd en liet ze allemaal schieten. Gideon zag er drie en ook Marc wist er drie. In zijn eigen beurt kreeg De Hond christelijke feestdagen voorgeschoteld en kwam wonderwel tot de helft. Khalid vulde er twee aan en Gideon moest wederom passen.

Collectief geheugen

Khalid stond op achterstand en kreeg als eerste z’n fragment te zien. Het bleken beelden van Fanny Blankers-Koen, hij sprokkelde 30 seconden bij elkaar. Gideon gokte vol vuur maar won niks. Marc scoorde met twee aanvullende antwoorden 70 seconden. Gideons fragment ging over de ruzie tussen Forum voor Democratie-kopstukken Otten en Baudet, zijn inzichten leverden 100 seconden op. Khalid maakte de vraag af en werd beloond met de resterende 50 seconden. Het laatste fragment was voor Marc die zag hoe Paul de Leeuw de Jostiband dirigeerde. Met drie goede antwoorden had hij 60 seconden en daarmee voldoende voorsprong om zich als eerste speler te plaatsen voor de grande finale.

Finale

Dankzij deze uitslag ging de finale tussen de ervaren spelers Khalid en Gideon. Khalid begon met 159 seconden en opende direct de strijd met vier goede antwoorden over de handgranaat. Daarmee had hij het tijdsverschil zo goed als weggewerkt, maar Gideon liet strategisch de tijd net onder de 148 seconden van Khalid zakken. Met drie goede antwoorden over drie banden biljart duwde hij Khalid de gevarenzone in met nog 88 seconden. Khalid wist raad met de situatie en gaf moeiteloos vier goede antwoorden over Marieke Elsinga. Gideon gaf nog één goed antwoord en bracht Khalid zo terug naar 46 seconden. Gideon leek in een uitstekende positie de genadeklap uit te delen: hij moest in zijn 34 seconden drie goede antwoorden noemen over Ierland, maar bleef er twee verschuldigd. De beurt wisselde en Khalid sloeg toe met één laatste, juiste antwoord. Samson liet zich troosten met de gedachte dat hij met negen afleveringen en de halve finale een prestatie van formaat heeft geleverd.

Meer over