Aldus quizkenner Luuck Droste

De Zwakste Schakel kan nog behoorlijk groeien

13 juni 2019 15:41 | amusement | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland/William Rutten
Bridget Maasland en De zwakste schakel zwaaien deze week af na een eerste seizoen waar volgens spelshowkenner Luuck Droste nog voldoende groei in zit.

Droste kan het weten. Hij raakte als tiener verslingerd aan het Britse origineel van de spelshow en zag in de loop der jaren ruim 1500 afleveringen uit 30 landen: van Finland tot Zuid-Afrika en van Spanje tot Singapore, wat hem naast fan ook een onofficiële kenner van De zwakste schakel maakt. In de eerste week van de recente reboot deed hij zelf mee en haalde de finale.

Hoe was het om zelf mee te doen?
"Ik was blij toen ik hoorde dat de show terugkeerde. Meedoen was een langgekoesterde droom die uitkwam. Het was onbeschrijflijk bijzonder om op de set te mogen staan. Ik had leuk contact met Bridget die heus niet zo afstandelijk en gemeen is als ze op tv doet."

Wat is je mening na het eerste seizoen?
"Ik heb alle afleveringen gezien en het kijkt prima weg, ondanks het late uitzendtijdstip. Toch zit er nog voldoende groei in. Je merkt dat de makers zowel inhoudelijk als esthetisch nog heel erg zoeken naar de juiste vorm: van cameraposities tot Bridgets teksten. Dat is op zich bijzonder, want de BBC wil dat elke versie van het spel zich houdt aan het format van The weakest link. Maar, het heeft zeer zeker potentie." 

Wat zijn volgens jou verbeterpunten?
"Wat niet veel mensen is opgevallen is dat na de eerste week het format van de show stilletjes op de schop is gegaan. Ze hebben de achtste ronde geschrapt om tijd te winnen voor de gesprekjes met kandidaten. Dit is destijds ook al eens bij Chazia geprobeerd, maar toen floot de BBC hen na drie afleveringen al terug. Door ronde 8 weg te laten is ook het grootste wegstemdilemma uit de show verdwenen: "Neem ik mijn sterkste rivaal mee zodat we de 3000 euro kunnen binnenslepen of stem ik hem nu al weg om meer kans te maken op de overwinning?". Er is in deze opzet in ronde 7 feitelijk geen reden meer om een rivaal te laten staan, behalve wellicht uit eergevoel, waar gelukkig enkele kandidaten wel blijk van geven."

En verder?
"Het spel zou sterker beginnen als de eerste ronde niet drie minuten zou duren. Door te beginnen bij 2.5 minuut zit er direct meer vaart in. Maar waar ik me vooral over verbaas is de totaal nieuwe regel die de makers hebben bedacht voor een gelijkspel. Als de sterkste schakel net zoveel stemmen tegen krijgt als een ander, mag  de op één na sterkste schakel beslissen wie weggaat. Dit heb ik in geen enkel land gezien. Het is een onrechtvaardige regel en het is me een raadsel waarom hiervoor gekozen is. Volgens het originele format mag de sterkste het altijd zeggen."

Maar dat is dan toch niet eerlijk?
"Welnee, de sterkste speler heeft het voorrecht de sterkste te zijn. In iedere ronde wordt begonnen bij de sterkste. In de finale kiest de sterkste wie begint. De sterkste heeft het hele spel een voorrangspositie. En ineens wordt die ijzeren wet opgeheven om een onverklaarbare en inconsequente reden. Het maakt het spel onrechtvaardig, terwijl het mooie aan De zwakste schakel juist is dat het spel op zich niet gemeen is, althans, dat hoort het niet te zijn."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Wat vond jij van de eerste aflevering #DeZwaksteSchakel? Vanavond heeft Bridget weer scherp advies voor de kandidaten... 🎵

Een bericht gedeeld door RTL 4 (@rtl4) op


Is Bridget een waardig opvolgster van Chazia Mourali?
"De recensies na de eerste aflevering waren niet erg jubelend omdat men Chazia miste. Grappig genoeg lijkt iedereen vergeten dat zij bij de start destijds nagenoeg dezelfde recensies kreeg. Iedereen vergeleek haar met Anne Robinson, de presentatrice van het Engelse origineel. Chazia heeft naderhand meermaals aangegeven een zekere aanlooptijd nodig te hebben gehad, wat niet onlogisch is. Bridget heeft de afgelopen zes weken overuren gedraaid en laat in 30 afleveringen ook al een ontwikkeling zien." 

Heb je adviezen voor haar?
"Een goede Zwakste schakel presentatrice moet een beetje intimiderend en afstandelijk overkomen. Daar helpt de juiste kleding al bij: zwart of donkerblauw voegt iets toe en maakt geloofwaardiger. Dit seizoen had ze soms pakken aan die vloekten met het decor: zo droeg ze onder meer een roze creatie en een outfit met groene strepen. Verder heeft ze wat mij betreft al een leuke, luchtig-sarcastische manier gevonden om de kandidaten te benaderen. Al mag ze wel iets minder vaak verbaasd "correct?!" roepen als ze een goed antwoord hoort. Oh, en als ze haar draai écht gevonden heeft, mag ze volgend seizoen de desk wat vaker draaien."

Wat is het geheim van De zwakste schakel?
"Het blijft de combinatie van een snelle kennisquiz met lekker veel vragen met de duistere enigszins onheilspellende kille sfeer en het meedogenloze karakter van zowel de presentatie alsmede het wegstemelement. Toen ik begon te kijken in 2001 waren er nog geen gemene tv-jury's in talentenjachten. De sfeer van het programma was toen baanbrekend en maakte enorme indruk."

Dus er is nog plek voor De zwakste schakel anno 2019?
"Zeker! Meerdere landen hebben het programma de afgelopen jaren nieuw leven in geblazen, momenteel is het bijvoorbeeld ook weer een hit op Cyprus. Het format blijft ijzersterk, maar ik zou het niet meer vijf dagen per week uitzenden. Eén à twee keer per week op primetime zou perfect zijn, zodat mensen zich er echt op kunnen verheugen. Niet voor niets loopt een quiz als Een tegen 100 al bijna 20 jaar."

Meer over