Steun aan Rotterdam

Den Haag trekt zich terug uit kandidatenlijst Songfestival

27 Juni 2019 09:30 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Thomas Hanses
Na de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Israël doken de Nederlandse steden over elkaar heen om zich zo snel mogelijk kandidaat te stellen voor de organisatie van het liedjesfestijn in 2020. Den Haag zat daar ook bij, maar die stad heeft zich nu teruggetrokken.

Wethouder Richard de Mos, verantwoordelijk voor de evenementen in Den Haag, schrijft op Twitter dat de stad nu de aanmelding van Rotterdam steunt. "Den Haag steunt Rotterdam met Bidbook #Songfestival. Geen passende locatie; daarom als regio het Songfestival binnenhalen en Den Haag daarvan laten profiteren met volle hotelkamers en leuke side-events."

Den Haag organiseerde al eens het Songfestival

Ook geeft De Mos met vermelding naar Ahoy Rotterdam alvast het goede voorbeeld. In 1980 organiseerde Den Haag al eens het Songfestival. Dat paste destijds nog in het Nederlands Congresgebouw, maar het huidige World Forum is nu veel te klein als locatie. Iets anders hebben de Hagenezen niet voor handen.

Luchthaven

Als organiserende stad moet je aan een aantal regels van de European Broadcasting Union (EBU) voldoen. Zo moeten er in ieder geval tienduizend mensen in de locatie passen en moet een stad handig te bereiken zijn vanaf een luchthaven. Met Rotterdam Airport zit dat in ieder geval wel snor.

10 juli

Steden hebben tot 10 juli de tijd om hun bidbook in te leveren bij de EBU. In de wandelgangen worden vooral Amsterdam, Rotterdam en Maastricht regelmatig genoemd.

Meer over