Vijf tips

Deze bizarre documentaires kun je op Netflix kijken na Tiger King

9 april 2020 14:07 | amusement | Door Irma Tomas

© Netflix
De documentaireserie Tiger King: Murder, mayhem and madness werd in 10 dagen door 34 miljoen Amerikanen bekeken. Daarmee is het na Stranger things het best bekeken programma van Netflix. Ook in Nederland is de reeks over Joe Exotic razend populair. Maar wat als je Tiger king al verslonden hebt? Wij maakten een lijstje met pareltjes in de lijn van Tiger king.

Voor al deze documentaires geldt dat het verhaal zo ongeloofwaardig is dat je bijna niet kunt geloven dat het echt gebeurd is. Maar dat is het wel. 

Operation Odessa
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bedenkenOekraïense maffioso, een gladde playboy uit Miami en een Cubaans spion een plan om een oude onderzeeër uit de Sovjet-Unie te verkopen aan het beruchte Calicartel voor 35 miljoen dollar.

Daarmee kunnen de Colombianen dan 40 ton harddrugs per keer vervoeren naar de Verenigde Staten. Maar de FBI krijgt lucht van de zaak en zet een undercover-operatie op. Deze documentaire is maar anderhalf uur lang, dus die kun je er lekker snel doorheen jassen. 

Don't f•ck with cats
In 2010 plaatst iemand een video waarin hij twee kittens vermoord door ze in een plastic zak te stoppen en daar het lucht uit te zuigen met een stofzuiger. Natuurlijk roept dat ongelooflijk veel weerzin op. Deze man moet worden gepakt. Een aantal mensen neemt die opdracht serieus en zet alles op alles om de kattenmoordenaar te pakken. 

Ze bestuderen eindeloos iedere frame van de video om aanwijzingen te vinden. Uit welk land komt deze gek? Kunnen ze z'n identiteit achterhalen? En is het niet zo dat seriemoordenaars hun carrière meestal beginnen door dieren te vermoorden? 

Tell me who I am
Het verhaal begint met Alex die op zijn achttiende een motorongeluk krijgt. Hij weet niets meer over zijn leven, de enige die hij wel herkent is zijn tweelingbroer Marcus. Hij weet niet meer waar hij woont, wat een keuken is en wie zijn vriendin is. 

Marcus moet hem vertellen wie hij is en hoe zijn leven er tot dan toe uitzag. Op zich al bijzonder, maar dat is nog maar het begin. Gedurende de documentaire valt je mond geregeld open. 

Who killed little Grégroy?
Wees wel voorbereid op veel ellende in de vijf delen van Who killed little Gregory? Dat er een vierjarig kind wordt vermoord is al heftig genoeg, maar daarna wordt het alleen nog maar erger. De familie Villemin wordt al jaren gestalkt door een onbekende. 

In 1984 gaat die persoon over tot actie wanneer hij de kleine Grégory verdrinkt in een rivier. Dan begint de zoektocht naar de dader. De moordzaak wordt een nationaal circus waarbij de pers massaal over de schreef gaat, de politie fouten maakt, de rechter een enorme prutser blijkt en er nog een moord plaatsvindt. 

Wild wild country
Wanneer begin jaren tachtig de eerste vreemdeling in roze/rode kleding verschijnt is het gedaan met de rust in het kleine Amerikaanse dorpje Antilope. Al snel volgen er veel meer adepten van Bhagwan Shree Rajneesh. 

Al snel lopen de spanningen tussen de bewoners en justitie enerzijds en de sekte anderzijds op en komt de donkere kant van de beweging naar boven. En die levert ongelooflijke toestanden op die grotendeels worden bekokstoofd door de persoonlijke secretaresse van Bhagwan, Ma Anand Sheela. 

Voor meer leuke VOD-tips kun je altijd terecht bij Guidinc.nl

Meer over