50 jaar geleden

Dione de Graaff maakt nostalgisch feelgood-programma over het WK van 1974 en meer

25 april 2024 15:21 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
In 1974 hadden 'we' het WK voetbal in West-Duitsland moeten winnen. Dione de Graaff kijkt terug op die zomer, toen de wereld in de ban was van het Nederlandse totaalvoetbal. Maar het gaat niet alleen maar over voetbal in Het WK van ‘74.

In 1974 had Nederland het beste voetbalelftal aller tijden. Met Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Johan Neeskens, Ruud Krol en de rest. Oranje liet de hele wereld zien hoe je voetbal moest spelen. Maar we weten allemaal hoe het afliep. Het waren de Duitsers die er met de beker vandoor gingen.

Mode en muziek

In het programma Het WK van '74 blikt Dione de Graaff terug op die zomer, 50 jaar geleden. Het gaat in Het WK van ‘74 trouwens lang niet alleen om voetbal, maar ook op de mode en de muziek. Op de manier waarop we met elkaar omgingen, op hoe we ons informeerden en hoe we ons amuseerden. 

Auke Kok

Vanuit de kantine van FC De Bilt praat Dione, met hulp van sidekick Auke Kok, over het leven in 1974 en wat de verschillen zijn met nu. Muziekkenner Leo Blokhuis legt dagelijks een muzikaal verband tussen toen en nu en voetbalstatisticus Bart Frouws van Voetbal International vertelt in elke aflevering hoe het spel van ‘la Naranja Mecánica’ nog doorleeft in het hedendaagse voetbal.

Het Oranje van nu

Dagelijks wordt ook contact gelegd met voetbalverslaggever Jeroen Stekelenburg, die vertelt over de voorbereidingen van de Oranje-spelers op dit EK en de verschillen met die in 1974. Hoe wordt een geschikt hotel gekozen? Wat eten ze? Hoe gaan ze om met de pers? En hoe komen ze de tijd door tussen de wedstrijden en trainingen in?

Traumatische finale

Elk van de vijf afleveringen wordt opgehangen aan een of meer wedstrijden van toen: in aflevering 1 gaat het om de voorbereiding en de eerste wedstrijd, tegen Uruguay. De wedstrijden tegen Zweden en Bulgarije staan centraal in aflevering 2. Aflevering 3 draait om de wedstrijden tegen Oost-Duitsland en Argentinië. In aflevering 4 is de halve finale tegen Brazilië het onderwerp. Die wedstrijd staat nog altijd te boek als een van de hardste ooit op een WK gespeeld. Aflevering 5 behandelt de nog altijd traumatische finale tegen West-Duitsland.

Het WK van ‘74 is te zien van 10 t/m vrijdag 14 juni, om 19.03 op NPO 1

Meer over