Johannes Vermeer

Nieuwe show voor Dionne Stax: De Nieuwe Vermeer

15 juni 2022 11:29 | amusement | Door Irma Tomas

© Amy van Leiden/MAX
Dionne Stax mag van Omroep MAX de show De Nieuwe Vermeer presenteren. Dat is zoals De Nieuwe Rembrandt maar met een iets andere insteek.

In 2023 komen bijna alle schilderijen van Johannes Vermeer (bekend van Het Melkmeisje en Meisje met de Parel) van over de hele wereld naar het Rijksmuseum voor een grote tentoonstelling. Maar zes schilderijen zijn in de loop van de tijd verdwenen. Dat bracht Omroep MAX op een idee. 

In het hoofd van Vermeer

De Nieuwe Vermeer bestaat uit twee delen. Allereerst krijgen elke week twee geselecteerde professionele kunstenaars de opdracht een missend schilderij van Vermeer te maken zoals hij dat zelf gedaan zou hebben. Zij moeten hun eigen stijl volledig loslaten en helemaal in het hoofd van de 17e-eeuwse kunstenaar kruipen.

Thuis aan de slag

Daarnaast is er de groep kunstenaars die thuis aan de slag gaat. Ook zij worden gevolgd in de afleveringen. Zij mogen schilderen zoals ze willen, als het maar in de geest van Vermeer is. De winnende werken van beide groepen worden tijdens het Vermeerjaar in 2023 tentoongesteld op een toonaangevende locatie.

Annechien Steenhuizen

Project Rembrandt en De Nieuwe Rembrandt werden gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, maar ditmaal mag Dionne Stax aan de slag. En hopelijk vindt Angela de Jong dit programma wel bij haar passen

Meer over