Na zeven weken...

Dit is de winnaar van De Slimste Mens zomer 2019

30 Augustus 2019 21:17 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2

Na zeven weken is het tijd voor de grote ontknoping van het zomerseizoen van De slimste mens. Wie er wint? Dat blijkt in dit wedstrijdverslag vol spoilers.

Kees van Amstel was als terugkerend finalist met zeven afleveringen de absolute favoriet en al had al een voorschot pp de overwinning genomen door in smoking gekleed te gaan. Hij wilde er als James Bond uitzien, maar oogde meer als een ober uit een boek van Simon Carmiggelt. Rob Hadders keerde gister terug en vond het spannend om tegen topfavoriet Kees te strijden. Niña Weijers was volgens Philip Freriks een toernooispeler: iemand die gaandeweg de strijd beter wordt. Zelf nuanceerde de schrijfster dat: ze hoopt hobbelend en half struikelend de eindstreep te halen.

Maarten van Rossem kreeg de laatste kijkersvraag van het seizoen: waarom Philip Freriks zo weinig reageert op Maartens bijdragen. Volgens Van Rossem was Philips karakteristieke “Hmmmm” ook een antwoord, en een handige manier om het eenmansjurylid te stoppen te lang uit te wijden.

3 – 6 – 9

Daarmee ging de finale écht van start. Kees van Amstel miste een vraag over De luizenmoeder terwijl hij zelf in de serie had meegespeeld. Daarna ging het via de ringen van Saturnus, een ornitopter en de drie theologische deugden van het christendom los. Na vijftien vragen vol hoop, geloof, liefde en arenamuntjes hadden Rob en Kees beiden 20 seconden voorsprong.

Henry, Guus en Hélène

In de ronde open deur wilde komiek Henry van Loon weten wat de kandidaten wisten van de componist Handel, was Guus Meeuwis benieuwd wat men wist van de oehoe. Tot slot mochten de kandidaten van sportjournalist Hélène Hendriks losgaan over diabetes. Aan het eind van de ronde, waar verdacht weinig goede antwoorden gegeven werden, ging Rob op kop met 138 seconden.

Puzzelronde

Kees mocht beginnen omdat hij de minste punten had en wist na veel seconden te hebben verloren slechts 2 goede antwoorden te vinden. Niña had een fikse blackout en moest na vele seconden passen. Kees kon één goed antwoord wegsnoepen en Rob paste ook. In zijn eigen beurt sprokkelde Hadders drie goede antwoorden bijeen zodat hij zijn voorsprong behield.

Galerij

Niña moest flink aan de bak om in de race te blijven en kreeg een galerij met allerlei soorten puzzels. Ze wist er zes van de acht te noemen. Kees moest Amerikaanse presidenten raden op basis van hun vice-presidenten en wist alleen Reagan niet te noemen. Niña wist ‘m niet en Rob noemde Ronnie met meer geluk dan wijsheid. Rob moest spreekwoorden op basis van de schilderijen van Pieter Bruegel oplepelen, maar kon helemaal niemand noemen. Niña kwam ook op niets en Kees bleef ook een goed antwoord verschuldigd. Door deze zeperd had Kees ineens twee seconden voorsprong op Rob.

Collectief geheugen

Volgens Philip had Niña nog kans om haar achterstand in te halen. Ze moest het zien te doen met een fragment van de overleden filmacteur Rutger Hauer. Ten tijde van de opnames was Hauer nog niet overleden, zo meldde de productie. Niña sprokkelde wat puntjes bij, maar Kees wist heel wat te melden over zijn fragment: Maurice de Hond bij Sonja over kopen via internet. Hij wist drie goede antwoorden, Niña paste en Rob herkende Sonja. Daarmee kwam hij met 268 seconden ruim op voorsprong. Zijn fragment ging over de gediskwalificeerde atlete Caster Semenya, een eitje voor de sportjournalist. Aan het eind van de ronde was zijn voorsprong duidelijk ging Niña strijdend ten onder. Philip vroeg en kreeg ruim applaus voor de slimste vrouw van het seizoen. 

Finale

Met 261 voor Kees en 308 voor Rob ging de finale van start. De eerste vraag was voor Kees die drie goede antwoorden over Mekka wist te geven. Rob liet zijn punten zakken naar de 243 seconden van Kees en mocht als eerste beginnen. Hij wist vier van de vijf goede antwoorden over Home Alone waarna de beurt naar Kees ging. Hij kon 1 goed antwoord over vulkanen noemen, Rob gaf er twee. Daarmee was de stand 105 voor Kees, 199 voor Rob. Hij wist slechts twee antwoorden over de AA, Rob kon er geen noemen zodat de beurt bij de komiek bleef die nu in de gevarenzone zat.

Kees wist helemaal niets over pokébowl, terwijl Rob smaakvol wist te vertellen over de lekkernij en zo de stand op 34 om 134 bracht. “Het wordt nu, laten we zeggen, wat lastiger” merkte Freriks op. Kees mocht losgaan over Jamiroquai, maar bleef steken twee antwoorden. Met 26 tegen 103 moest Kees iets zeggen over de zondeval. Na 1 goed antwoord ging de beurt naar Rob die Adam, Eva en de slang noemde. Daarmee was hij definitief de winnaar.

Stralend nam Rob de bokaal in ontvangst van de vorige winnaar, econoom Peter Hein van Mulligen. Hij sprak in een kort dankwoord zijn waardering uit naar de productie en het team achter de schermen en sloot daarmee het zomerseizoen van de kennisquiz in stijl af.

Meer over