Met Trijntje en Noortje

Dit weekend: De Uitmarkt

23 augustus 2019 11:53 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP

Dit weekend vindt met de Uitmarkt de aftrap plaats van het culturele seizoen 2019-2020. Tijdens het openingsconcert treden onder anderen Trijntje Oosterhuis en Noortje Herlaar op.

Tekst: Richard Roosenboom

Cultuurliefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen op de Uitmarkt. In de omgeving van het Amsterdamse Museumplein en Leidseplein geven musicalsterren, acteurs, pop-acts en klassieke musici een voorproefje van hun producties in het komende culturele seizoen. Het is een van de grootste jaarlijks terugkerende evenementen in de hoofdstad; de 41e editie trok vorig jaar maar liefst 400.000 belangstellenden.

Eric Corton

Belangrijke thema’s dit seizoen zijn onder meer het 350e sterfjaar van Rembrandt, de 125e verjaardag van het Stedelijk Museum en het Mahler Festival. Het traditionele openingsconcert draait om cabaret, dans en muziek. De presentatie is in handen van Eric Corton, en op de planken verschijnen onder anderen Noortje Herlaar en Trijntje Oosterhuis.

Trijntje Oosterhuis

Trijntje heeft grote plannen voor dit najaar: de zangeres begint aan een clubtour waarin ze liedjes van haar nieuwe cd Dit is voor mij zal zingen. Dat is een bijzonder album voor haar, omdat ze erop samenwerkt met verschillende Nederlandse collega’s. Daar zitten ook onverwachte namen tussen. Zo is het album geproduceerd door Jett Rebel, die bijna twintig jaar jonger is dan de ervaren artieste zelf. Ook staan er nummers op die ze maakte met harpiste Lavinia Meijer en saxofoniste Candy Dulfer. Of die in Amsterdam het podium betreden, is even afwachten.

Noortje Herlaar

Noortje Herlaar werkt mee aan het Uitmarkt-concert vanwege haar rol in Lazarus, de musical van David Bowie. De wereldster rondde het project af kort voor zijn dood in 2016. In de musical zijn hits verwerkt als Heroes, Absolute beginners en This is not America. Behalve voor Noortje zijn er ook grote rollen voor Pieter Embrechts en Gijs Naber. Ivo van Hove is de regisseur van Lazarus.

Uitmarkt 2019, De Opening - NPO 2 • 21.10 uur

Meer over