Eurovisie songfestival

Duncan Laurence: 'Duncan wie? Duncan Donut?'

13 mei 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Paul Bellaart

Mensen waren verbaasd toen ze hoorden dat Duncan Laurence de Nederlandse inzending is van het Eurovisie Songfestival 2019. Maar snel werd hij genoemd als kanshebber. ‘Natuurlijk komt er druk kijken bij zulke verwachtingen.’

Tekst: Carlijn Schepers

Het songfestivalavontuur begon voor Duncan Laurence met een telefoontje van Ilse DeLange. Op die doodnormale zondagochtend stapte de 25-jarige zanger in de achtbaan die het Eurovisie Songfestival heet. Duncan de Moor, zijn echte naam, had altijd contact gehouden met zijn coach van The voice of Holland – waarin hij in 2014 halve finalist was. Soms liet hij haar zelfgeschreven nummers horen, zoals Arcade. “En toen belde Ilse me ineens op”, vertelt Duncan. “Ze zei: ‘Ik denk dat Arcade naar het Songfestival moet. Sta je daarvoor open?’ Ik antwoordde: ‘Ja, let’s go!’”

Je twijfelde geen seconde?
“Natuurlijk stond ik eerst met mijn mond vol tanden, maar daarna vond ik het meteen een goed idee. Ik wil gaan voor een lange muzikale carrière en ik hoop dat dit een springplank daarvoor is. Dat Ilse zo overtuigd was van het nummer speelde natuurlijk ook mee. Zij gaat al lang mee en is een expert op dit gebied, dus ik durfde het niet eens te betwijfelen.”

Iedereen enthousiast

Zo gezegd, zo gedaan. Duncan stuurt Arcade naar de commissie en ook die was meteen enthousiast. Binnen een paar weken was het rond. “Het ging zo snel. Ik was volop liedjes aan het schrijven voor een release in misschien 2019 of 2020. Maar nu kon ik mijn muziek veel eerder aan mensen laten horen. Gelukkig voelde Arcade voor mij ook als de kern van wat ik wil doen. De muziek die ik wil maken zit er helemaal in.”

Waar gaat het nummer over?
“Dit lied is waar muziek maken voor mij over gaat: verhalen vertellen. Arcade gaat over een dierbare die overleed toen ik jong was. Zij verlangde tot haar dood terug naar een liefde die er niet meer was, een relatie die was stukgelopen. Dat beeld greep mij zo aan dat ik het in dit lied verwerkte.”

Toen bekend werd dat jij namens Nederland meedeed, dachten veel mensen: wie?
“Duncan wie? Duncan Donut? Ik vond die reactie meer dan logisch hoor. Dat had ik waarschijnlijk zelf ook gehad. Maar ik dacht: ze leren me nog wel kennen. Straks kan ik een antwoord geven met de muziek. En dat gebeurde.”

En hoe! Er kwamen lovende reacties op het nummer en de bookmakers zetten je in de top van kanshebbers.
“Bizar hè? Ik ben er nog steeds sprakeloos van. Het is het eerste lied dat ik uitbracht, om dan zo’n reactie te krijgen is een groot compliment. Daar droom je alleen maar van als beginnend artiest. En doordat mensen zo positief zijn, krijg ik het gevoel dat ik mezelf mag zijn. Dat vind ik belangrijk: me niet anders voordoen dan ik ben.”

Veel mensen verwachten dat je gaat winnen. Brengt dat druk met zich mee?
“Natuurlijk. Bij zulke verwachtingen komt altijd druk kijken. Maar ik probeer het te zien als iets positiefs, als aanmoedigende druk. Alsof we naar het EK gaan en goed staan in de peilingen. Ik ben vooral erg blij dat ik als beginnend artiest zo’n groot platform krijg. Ik hoop dat die lijn wordt doorgezet, om niet alleen gevestigde artiesten te sturen.”

Er zijn ook altijd negatieve reacties. Hoe ga je daarmee om?
“Ik lees wel wat mensen over me zeggen. Ik vind het belangrijk om te weten hoe er over me wordt gedacht. Ook de negatieve dingen, die zijn niet altijd slecht. Misschien zijn het wel punten waaraan ik kan werken. Ik kan gelukkig wel omgaan met kritiek. Ik ben best veel gepest op de basisschool en middelbare school. En op de Rockacademie in Tilburg ben ik ook vijf jaar lang beoordeeld op alles wat ik deed. Ik heb geleerd te focussen op het positieve en daaruit kracht te halen.”    

Je treedt straks op voor 186 miljoen kijkers wereldwijd. Ben je daarmee bezig?
“Dat flitst wel door m’n hoofd. Soms probeer ik me voor te stellen hoeveel mensen dat zijn. Dat is niet te doen. Maar ik probeer nuchter te blijven en de muziek centraal te stellen. Het gaat om het liedje. Ik presteer zo maximaal mogelijk en hoop op het beste. Het optreden is maar kort: drie minuten. Maar het worden wel drie minuten om nooit meer te vergeten.”

Eurovisie songfestival 2019 | donderdag | NPO 1 | AVROTROS | 21.00

Duncan Laurence, op weg naar het songfestival | NPO 3 | AVROTROS | 22.00

Nog meer zin in Duncan Laurence en het Eurovisie Songfestival? Kijk eens op deze prachtige OUTtv-pagina.

Meer over