Nederland en Belgiƫ

Benieuwd waar het nieuwe seizoen van Dwars door de Lage Landen allemaal langskomt?

27 maart 2024 09:41 | amusement | Door Irma Tomas

2 miljoen Nederlanders keken twee jaar geleden wekelijks hoe de Vlaming Arnout Hauben door Nederland liep. En daarmee werd het VPRO-programma onverwacht een enorme hit. In het tweede seizoen doet Hauben het nog een keer dunnetjes over. Hij trekt in acht delen van vanuit het Groningse Lauwersoog diagonaal naar De Panne in Vlaanderen.

Natuurlijk doet hij dat ook nu weer samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens. Onderweg komt het drietal hopelijk weer veel kleurrijke types met dito verhalen tegen. Het programma ziet er als volgt uit:

Aflevering 1: Door Friese polders (21 april)
De eerste etappes leiden hen door Friesland, waar ze kennismaken met de eigenzinnige, maar sympathieke inwoners. In Dokkum gaat Arnout op zoek naar een stukje schedel van de Heilige Bonifatius, een missionaris die in 8ste eeuw niet echt warm ontvangen werd door de Friezen.

Aflevering 2: Over leeuwen en landlopers (28 april)
Wanneer Arnout Friesland achter zich laat en Drenthe binnenstapt, hoort hij een leeuw brullen in het bos. Na wat zoeken komen Arnout en zijn vrienden terecht in een dierenasiel waar getraumatiseerde dieren van over de hele wereld een nieuw thuis vinden. In Wilhelminaoord werden in de vorige eeuw geen dieren, maar arme families en zwervers opgevangen in de Kolonie van Weldadigheid. De mensen konden zich hier letterlijk uit de armoede opwerken door het land te bewerken. Arnout spreekt met de allerlaatste zwerver van Wilhelminaoord die maar moeilijk te temmen blijkt.

Aflevering 3: In het spoor van de pioniers (5 mei)
Arnout komt aan in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Wanneer Arnout en zijn vrienden de polders doorkruisen breekt er een hittegolf uit. Er is nauwelijks schaduw om beschutting te zoeken. Arnout gaat er op zoek naar de pioniers die dit nieuwe land bevolken en naar de imposante zeearend die een nest heeft gebouwd in het Ketelmeer. Het is een risicovolle onderneming want deze roofvogel laat zich niet elke dag zien. Maar Arnout heeft geluk: op het moment dat hij het nest nadert, wordt de zeearend aangevallen door een kiekendief. Een adembenemend spektakel.

Aflevering 4: Het hart van Holland (12 mei)
Op zijn voettocht door de Lage Landen doorkruist Arnout het hart van het oude, rijke Holland. In Muiden passeert hij het prachtige kasteel van de beroemde graaf Floris V die van hieruit het scheepsverkeer over de Vecht controleerde. Wanneer Arnout de boot van Sinterklaas in de sluis ziet liggen, twijfelt hij niet en springt hij aan boord van dit varend stukje jeugdsentiment. In Woerden duikt Arnout in de kaastradities van de stad, maar dat is niet naar de zin van geluidsman Ruben die kampt met een kaasallergie.

Aflevering 5: Wonderlijk Brabant (19 mei)
Arnout doorkruist het Nationaal Park De Biesbosch en gaat er op zoek naar bevers. Maar die laten zich niet zo gemakkelijk filmen. Geluidsman Ruben laat een camera achter in het park en hoopt tijdens de nacht meer geluk te hebben. In Willemstad spreekt Arnout met de allerlaatste getuigen van de ramp met de Rhenus 127. Dat was een schip vol Belgische krijgsgevangenen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de stad op een mijn voer.

Aflevering 6: Langs de Schelde (26 mei)
Arnout laat Nederland achter zich en steekt de grens met België over ter hoogte van de Kalmthoutse Heide. Bij het militaire vliegveld van Brasschaat gaat hij op zoek naar de eigenaar van een oud legervliegtuig dat een bijzondere geschiedenis blijkt te hebben. In de Sint-Pauluskerk, midden in de rosse buurt van Antwerpen, staart Arnout zich blind op de prachtige middeleeuwse schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Deze meesterwerken werden in 1969 door de prostituees en de studenten van de buurt gered toen de kerk dreigde af te branden.

Aflevering 7: Door de Vlaamse Ardennen (2 juni)
Arnout doorkruist de Demervallei en komt aan in de Vlaamse Ardennen: het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun wandelschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen, net zoals ontelbare wielrenners dat voor hen hebben gedaan. Langs de taalgrens lopen ze verder naar Amougies. Dit kleine, landelijke dorpje is bekend als het Woodstock van de Lage Landen nadat het in 1969 overspoeld werd door 70.000 hippies.

Aflevering 8: Door de Westhoek, terug naar zee (9 juni)
In de laatste aflevering doorkruist Arnout de Westhoek waar hard werd gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de begraafplaatsen herinneren aan die donkere periode, ook op het golfterrein van De Palingbeek zijn de sporen van de frontlinie nog duidelijk zichtbaar. In het laatste café op de route drinken Arnout en zijn vrienden een Picon en klinken ze op hun vriendschap. Na 1.000 lange kilometers komt het eindpunt van hun tocht door de Lage Landen eindelijk in zicht: de Noordzeekust van De Panne.

Dwars door de Lage Landen, vanaf zondag 21 april, 20.15 uur op NPO 2

Meer over