Robinson Recap #5

Expeditie Robinson 2018: Kopje Onder

4 oktober 2018 21:43 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Al voor de start van deze vijfde Expeditie Robinson 2018 wisten we stiekem al dat het een onvergetelijke aflevering moest worden, dáár was uiteindelijk geen woord aan gelogen.
Aan het begin van de uitzending laat Nicolette namelijk al meteen weten dat er een ultiem kapiteinsduel gaat plaatsvinden. Er zijn aan het begin van de aflevering nog twee teams van zeven, maar dat moet er eentje worden: een supervipteam.Donny en Tony Junior staan voor een behoorlijk heftige opgave als ze allebei in een kooi moeten kruipen die langzaam vol water loopt. Er staat nogal veel op het spel tijdens deze strijd: de winnaar mag namelijk het team van zeven samenstellen. Zowel Donny als Tony willen natuurlijk hun 'eigen' kandidaten meenemen. De twee kemphanen houden zich kranig tijdens de zenuwslopende opdracht, maar Donny delft -wederom- het onderspit. Kamp Zuid bestaat daarom niet meer en aan Tony Junior de eer om een gigantisch sterk Kamp Noord te kiezen.


Hij gaat als eerste vrij onverwachts voor Donny, gevolgd door Loiza en Jody. Ook Stijn en Gregory voegen zich na de keuze van Tony bij het nieuwe team. En Steven is de hekkensluiter van het stel. Dat betekent dat het Expeditie-avontuur in één klap voorbij lijkt voor Nienke, Corry en Johnny. Nienke barst in tranen uit als het besef binnenkomt en ze achtergelaten wordt. Maar Nicolette heeft goed nieuws voor de drie: ze vertrekken naar Duivelseiland. Waarom weten ze dan nog niet, maar ze zijn nog in het spel.


Aan het nieuwe Kamp Noord vervolgens de eer om in de kersverse samenstelling te strijden tegen Kamp Onbekend tijdens de immuniteitsproef. Dat lijkt een gemakkelijke opgave: beide teams moeten een vlag naar het einde van een parcours zien te krijgen. Maar niet voordat de teams elkaars parcours op slinkse wijze onklaar mogen maken met allerlei attributen. "Een Ikea-kastje lukt me zeker wel, maar hier weet ik me geen raad mee", Donny gaat er weer eens helemaal voor.


Vastgeketend aan elkaar, trekken beide teams ten strijde op het parcours. Om het helemaal af te maken steekt er ook nog eens een enorme storm op. Het nieuwbakken Kamp Noord doet een dappere poging, maar zijn kansloos tegen Kamp Onbekend: het onverslaanbare team gaat er wéér met de winst vandoor en ontspringt de Eilandraad.


Terwijl Tony zijn semi-nieuwe team een rondleiding geeft over het eiland van Kamp Noord, is het aan Nienke, Corry en Johnny om from scratch een hut te bouwen op Duivelseiland. Dat lijkt voor Nienke met de twee oude besjes aan haar zijde niet bepaald mee te vallen, maar niets is minder waar: Corry kan je er prima bij hebben op een verlaten eiland.


Bij Kamp Onbekend staat de positie van Gwenda op datzelfde moment nog steeds ter discussie, al heeft ze zelf nog altijd geen idee. Bij Kamp Noord valt het niet mee met twee kapiteins op één schip: Tony Junior en Donny.


Er is dit seizoen overigens veel ruimte om tijdens de afleveringen van Expeditie Robinson 2018 na te denken over het verdere verloop, extreem veel kijkers ergeren zich aan de talloze en lange reclameblokken op RTL 5.


De Eilandraad kende wéér een ongelofelijke twist. Tony zet zijn gouden munt niet in en krijgt de ene na de andere stem tegen hem voorbijkomen. Uiteindelijk zijn er drie stemmen voor Tony en vier voor Donny. En dus is de voormalige kapitein van Kamp Zuid direct geslachtofferd. Maar dan stopt de aflevering niet: Tony Junior wil niet de zwakste schakel zijn en besluit Donny te volgen: hij verlaat vrijwillig de Expeditie. In Eilandpraat vertelt Tony dat er iets knapte in zijn hoofd tijdens de Eilandraad omdat de heimwee blijkbaar zijn grootste tegenstander bleek.


Hoe Kamp Noord zich verder ontwikkelt na het vertrek van niet één, maar van twee kapiteins, dat zien we uiteraard volgende week.

Meer over