Robinson Recap #8

Expeditie Robinson 2018: Samen Zijn

25 oktober 2018 22:09 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Willeke Alberti zong het ooit al: samen zijn is samen lachen en samen huilen. Je begrijpt het al: in de achtste aflevering van Expeditie Robinson 2018 is het tijd voor de samensmelting.
Hongerige blikken: en dan niet alleen naar voedsel. Een bekend fenomeen tijdens de samensmelting van Expeditie Robinson, dat is dit jaar dan ook niet anders. Niemand wil de laatste zijn en alle kandidaten willen die ene te vergeven vrijkaart voor de finale alvast bemachtigen.
Maar een plekje op de gastenlijst van het Samensmeltingsdiner ligt niet voor het oprapen. In een bloedstollende proef hoeven de kandidaten geen water naar de zee te dragen, maar precies het omgekeerde daarvan. Kokers met water -die aan twee kanten open zijn- via een ingewikkelde hindernisbaan naar boven zien te dragen en een bakje water zien te vullen. Robin wint de proef en krijgt vier stemmen voorsprong, gevolgd door Loiza, Jody en Ozgür met drie stemmen, Stijn, Dominique en Jan met twee extra stemmen. Steven gaat met één stem voorsprong naar het Samensmeltingsdiner, net als Laurie en Gregory. Nienke is de hekkensluiter van de proef en verdient daarmee geen plekje aan tafel.


Nienke heeft berusting met de klap dat ze vlak voor de samensmelting het veld moet ruimen: al verdwijnt ze wederom niet uit het speelveld. Ze keert terug naar Duivelseiland, waar ze weer oog in oog staat met Johnny. En terwijl het vers samengesmolten team zich als varkens bij een trog uitleeft tijdens het diner, brengt Nicolette een bezoekje aan Duivelseiland. Met lege handen komt ze niet en -geheel tegen de verwachting van Nienke in- komt ze níet met een gore eetproef op de proppen. In plaats daarvan heeft Nicolette óók een lekker maaltje voor Nienke en Johnny meegebracht. Maar de avond eindigt na een paar uur flink tafelen toch met een bittere pil als Nicolette terugkeert en een nieuwe proef aankondigt, waarbij Nienke en Johnny allebei wakker moeten blijven. En dat in twee heerlijk comfortabele hangmatten. Degene die als eerste in slaap valt, ligt definitief uit de race. De ander mag zich weer bij de groep voegen.


Als de twee doorzetters na vijf uur nog steeds niets van slapen willen weten, grijpt Nicolette in. De regels worden aangescherpt, waarbij Nienke en Johnny allebei een balletje van één kilo met gestrekte arm omhoog moeten zien te houden. Een keihard gevecht vol pijn. En ook al gaat Johnny tot het uiterste, het is Nienke die terugkeert in de expeditie. Voor Johnny is het avontuur voorbij. "Ik ben tot het gaatje gegaan en het is mooi geweest. Ik ben blij dat ik Robinson op deze manier mag verlaten", zijn de laatste woorden van De Kraaijkamp.

Meer over