Farao-initiatief Arjen Lubach van de baan

5 April 2016 14:54 | amusement | Door Televizier

© YouTube - VPRO

Het burgerinitiatief om Arjen Lubach uit te roepen tot eerste farao der Nederlanden sterft een stille dood. Het verzoek wordt niet behandeld in de Tweede Kamer.

Dit blijkt uit het gepubliceerde oordeel van de adviescommissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.

"Daar gaan we niet over"

De commissie stelt dat het verzoek van Lubach in principe aan alle eisen en voorwaarden voldoet, maar dat het een zaak betreft waar de Tweede Kamer niet over gaat. "De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels.” Ook zou volgens het adviesrapport een farao "in strijd zijn met de in ons land diepgewortelde normen en waarden.”

"Klap in het gezicht"

In een eerste reactie aan Shownieuws liet Arjen Lubach weten het besluit van de adviescommissie een klap in het gezicht te vinden voor iedereen die van onrechtvaardige staatsvormen houdt." Mogelijk gaat de komiek in het najaar, bij de start van een nieuwe reeks Zondag met Lubach, dieper op de kwestie in. Op Twitter liet hij nog wel weten nooit een referendum nagestreefd te hebben...

Farao

Het idee om tot farao uitgeroepen te worden ontstond uit Lubachs onvrede met de monarchie in Nederland. Mede dankzij hulp van DWDD had Arjen binnen enkele dagen de 40.000 handtekeningen bijeen die nodig zijn om een burgerinitiatief in behandeling te laten nemen. 

Meer over