Goed Voor Elkaar

Frans Bauer: ‘Ik weet wanneer ik mijn snavel moet houden’

3 maart 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© RTL

In zijn nieuwe programma Goed voor elkaar loopt Frans Bauer een dag mee met mensen die iets goeds doen voor de samenleving. ‘Het is bijna niet na te vertellen.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Ga je met dit programma een heel andere kant op?
“Mijn eerdere programma’s, zoals Bananasplit en onze reisprogramma’s, hebben een behoorlijk hoog amusementsgehalte. Dit is echt anders. Ik loop mee met mensen die een bijzonder beroep hebben, waarin ze anderen blij maken. De CliniClowns, medewerkers van de wensambulance en de traumahelikopter, een arts die vrijwillig asielzoekers helpt, een verpleegkundige in de nachtzorg.”

En mensen krijgen de gelegenheid iemand te bedanken.
“Ja, dat is een vast onderdeel. In elke aflevering bedankt iemand een persoon voor de hulp op een zwaar moment. Zoals een vrouw die na een ongeluk is gered met de traumahelikopter. Ze herinnert zich de man die haar uit de sloot trok en bij haar bleef. We delen geen cadeaus uit, er komt geen fanfare mee. Het cadeau is een welgemeend dankjewel voor werk dat hij of zij doodgewoon vindt. Voor de mensen die het bedankje krijgen is dat een verrassing. Dat maakt het extra bijzonder.”

Hoe ga je om met de heftige situaties waarin je terechtkomt?
“Als je eigen normen-en-waardenpakket op orde is, weet je precies wanneer je je snavel moet houden. Ik loop echt met deze mensen mee, niet als een presentatortje met een grote mond, dat voorop rent. Nee, ik doe het om het met eigen ogen te zien en de verhalen te horen. Ik heb echt een andere kant van mezelf ontdekt.”

Ging er een wereld voor je open?
“Ik heb zo veel gezien. Het is bijna niet na te vertellen. Ik was in een kraakpand zonder water en licht, waar 150 uitgeprocedeerde asielzoekers op elkaar gepropt zitten. Derdewereldtaferelen. En als je uit het raam kijkt zie je aan de overkant de luxeauto’s staan. Wist je dat er in Amsterdam 30.000 ongeregistreerde mensen rondlopen? Ik niet! Als je dan ziek wordt kun je niet naar de dokter. Bij wie komen ze dan uit? Dokter Co, een 78-jarige arts die ze helpt. Helemaal voor niks. Wat die man betekent voor mensen is niet uit te leggen.”

Hield je het altijd droog?
“Nee, zeker niet. Ik ben een gevoelig persoon. Als iemand je vertelt dat hij het leven niet meer zag zitten, maar uit de put klom dankzij een persoon die speciale thuiszorg geeft aan mensen in geestelijke nood, dan ben ik weg. Weken later dacht ik daar nog aan. Of de CliniClown die een ziek kindje aan het lachen krijgt. Dat raakt mij.”

Welk gevoel houd je over aan dit avontuur?
“Ik heb enorm veel vertrouwen in Nederland gekregen. We zijn hier echt goed voor elkaar. Er zijn zo veel mensen die het verschil maken, terwijl ze dat zelf niet eens beseffen. Een verpleegkundige in het brandwondencentrum die zijn werk met zoveel liefde en gevoel doet. Dit programma is uit het leven gegrepen. Met een lach en met een traan, zonder toeters en bellen. Misschien wel het eerlijkste programma op de buis.”

Goed voor elkaar | RTL 4 | dinsdag | 20.30 uur

Meer over