Harkum

Harkum-actrice Annet Malherbe: 'Ik ben een gelukkig mens'

3 november 2019 13:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© BNNVARA
De nieuwe komische BNNVARA-serie Harkum vertelt het verhaal van een noodlijdende gemeente die ineens 700 miljoen euro rijker is. Annet Malherbe (61) speelt Agnes, de personal assistent van de overblufte burgemeester. Televizier legt haar 3 vragen voor.

Waarom zei je ‘ja’ tegen Harkum?

“Omdat het een heel onrealistisch script is, zo’n gemeente die ineens bizar rijk blijkt. Dat alleen al vond ik een interessant gegeven. Je kunt er lekker op los fantaseren en hoeft niet te voldoen aan heersende mores omdat Harkum een verzonnen dorp en gemeenschap is. Toch is het ook heel Hollands en herkenbaar, terwijl ’t van oorsprong een Noorse serie is. Ook spraken de andere acteurs me erg aan, ik heb in het verleden al heel plezierig gewerkt met mensen als René van ’t Hof, Lenie Breederveld, Jelka van Houten en Bas Hoeflaak die de burgemeester speelt.”

Had je direct een beeld bij Agnes?

“Ze is een blijmoedige, lichtdepressieve vrouw voor wie het hele leven een avontuur is. De scripts en de verhaallijn stonden vast, maar de invulling van alle rollen is al pratende met regisseur Jelle de Jonge uitgedacht. De meeste castleden hebben een toneelachtergrond en zijn gewend om dat in samenspraak te doen. Jelle is gelukkig heel erg van de eigen inbreng, dus dat werkte tien afleveringen heel prettig.”

Wat zou je zelf doen met 700 miljoen?

“Ik zou in elk geval zorgen dat iedereen om me heen het beter heeft, dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken om de huur of een huis kunnen kopen. Verder zou ik zeker ook schenken aan een goed doel, maar er is wereldwijd zoveel geld nodig dat zelfs 700 miljoen zo op is. En verder? Joh, ik ben een gelukkig mens. Als je zo oud bent als ik, is ’t enige kapitaal je gezondheid en daar helpt geld weinig aan.”

Harkum zie je elke zondag om 21.55 uur op NPO 3

Meer over