Maestro en RTL

Natasja Froger: ‘Ik wil het verschil maken in de levens van mensen’

25 oktober 2019 12:30 | amusement | Door Televizier

© Nick van Ormondt
Natasja Froger is vanaf deze week te zien in een nieuwe reeks van Maestro, waaraan ze ‘niet gehinderd door enig talent’ is begonnen. Volgende week start haar nieuwe programma Voor hetzelfde geld. De overeenkomst? "Ik krijg energie als ik andere mensen blij maak.", vertelt ze in een interview met Televizier.

Tekst: Lieneke van der Fluit

Natasja Froger werkt alweer tien jaar voor RTL en er komt een aantal nieuwe programma’s aan, waardoor haar agenda voorlopig overvol is. “Ik heb geen zitvlees, ik doe altijd meerdere dingen tegelijk. In november ben ik twee van de dertig dagen vrij. Gelukkig vind ik mijn werk heel leuk, dus ik krijg er alleen maar energie van.”

Je doet mee aan het nieuwe seizoen van Maestro. Ben jij een dirigent in spe?

“Daar kan ik volmondig nee op zeggen. Maar wat is het een leuk programma, ik ben zo blij dat ik ervoor ben gevraagd. Ik zei vol enthousiasme ja, terwijl ik helemaal geen noten lees en geen instrument kan bespelen. Volgens René fluit ik zelfs vals en kan ik in één liedje rustig drie toonsoorten zingen. Ik word niet gehinderd door enig talent. Ik heb één redding: ik heb een goed ritmegevoel en hoor wanneer iemand een valse noot speelt.” 

Is het een compleet nieuwe wereld voor je, de klassieke muziek?

“Om eraan deel te nemen wel, als dirigent. Dat doe ik echt voor het eerst. Ik luister wel heel graag naar klassieke muziek, ik vind het prachtig. Ik hoop dat ik op enthousiasme een paar rondes door kom. Dan ben ik helemaal tevreden.”

Ook in Voor hetzelfde geld, dat volgende week start, duik je een nieuwe wereld in, die van woningen ‘in de provincie’. Was je aangenaam verrast door wat Nederland aan moois te bieden heeft?

“Ik ken Nederland goed, heb ook in verschillende delen van het land gewoond. Ik ben geboren in Brielle en later zijn we naar Giethoorn verhuisd. Daarna heb ik in Amsterdam en Amstelveen gewoond en nu woon ik in het Gooi. Toch blijft Nederland me verrassen, er zijn zo veel mooie plekjes. Dat willen we de deelnemers aan Voor hetzelfde geld ook laten zien: wat ze buiten de grote steden kunnen kopen ‘voor hetzelfde geld’. En dat is vaak een vrijstaand huis met tuin, terwijl ze in de stad tachtig vierkante meter krijgen.”

Zie je René en jou ooit nog zelf zo’n stap zetten en het Gooi inruilen voor een woning achteraf?

“We wonen er sinds 1994, onze kinderen zijn opgegroeid in het Gooi en wonen allemaal in de buurt. Het is echt hun thuisfront, dus ik zie ons niet zo snel verhuizen. Ik vind onze plek heel fijn: het is er rustig, we wonen vlak bij mooie natuurgebieden, maar ik sta wel binnen 20 minuten in hartje Amsterdam of Utrecht. René is een rasechte Amsterdammer en grijpt elke mogelijkheid aan om weer even in de stad te zijn. Maar ook hij wil echt niet meer terug, hij vindt het heerlijk waar we nu wonen.”

Wat is de rode draad in de programma’s die je maakt?

“Ik wil het verschil maken in de levens van mensen. Dat vind ik echt fijn. Ik krijg energie als ik andere mensen blij maak. Een van mijn eerste eindredacteuren zei: ‘Natas gaat mensen helpen en wij moeten dat zien vast te leggen op camera’. En zo is het eigenlijk nog steeds.” 

Heb je dat altijd gehad, dat willen helpen?

“Ja, als kleuter draaide ik mijn spaarpot al om voor het behoud van het dierenasiel bij ons in het dorp. Omdat ik het zo zielig vond voor de dieren. Als iets groter meisje had ik een paard en bij ons in het dorp was een verzorgingshuis voor kinderen met spasmes. Zij ontspannen op de rug van een paard, dus liep ik als tienjarig meisje uren rondjes met mijn paard, met steeds weer een ander kind op zijn rug. Ik vond het heel fijn hen te zien genieten.”

Je krijgt het druk, want je gaat ook weer een programma met het hele gezin maken: Lieve Frogers. Is het een realitysoap?

“Nee, dat is ons wel vaak gevraagd. Veel mensen vinden ons een leuk gezin met humor. Maar ik hoef niet zo nodig een realitysoap, het moet ergens over gaan. Dus ik heb gezegd dat we graag iets met ons hele gezin maken, maar wel een programma met een missie. En daar is Lieve Frogers uit voortgekomen, waarin kijkers ons een wens kunnen sturen. En die laten wij – indien mogelijk – in vervulling gaan.” 

Krijgen jullie altijd al veel hulpverzoekjes?

“Ja, dat hoort bij bekende Nederlander zijn. We krijgen heel vaak de vraag of we iets kunnen storten, maar daar kunnen we niet aan beginnen. René zet zich in voor de Voedselbank en ik voor Stichting Het vergeten kind, zodat we op die manier onze bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Voor Lieve Frogers kregen we binnen een dag al tweehonderd wensen binnen. Die zijn heel verschillend: zo wil iemand graag een keer vissen met onze zonen en een ander vroeg of wij hem en zijn aanstaande willen trouwen. We gaan nu uit al die inzendingen een keuze maken.” 

Je maakt een aantal programma’s naast elkaar. Heb je wel genoeg tijd om jullie jongste kleindochter Fallon (geboren eind september) te knuffelen?

“Haha, ik denk dat onze zoon en schoondochter blij zijn dat er voor mij een drukke periode aankomt, anders klagen ze me nog aan voor stalking, dan krijg ik een straatverbod. Ik ben daar niet weg te slaan, het is zo’n schatje. Wij zijn heel trotse grootouders.”

Je werkt alweer tien jaar als presentatrice voor RTL. Heb je nog een droomprogramma dat je wil maken?

“Ik heb in die jaren al heel veel mogen doen voor RTL, maar Met open armen heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is zo mooi om erbij te mogen zijn als adoptieouders hun kind ophalen, het is de geboorte van een gezin. Ik heb nog contact met al deze gezinnen, omdat ik me zo verbonden voel met ze. Ik was erbij op dat heel bijzondere moment. Dus ik hoop dat dit programma in de toekomst een vervolg krijgt.” 

Wil je blijven werken tot je erbij neervalt?

“Dat hoop ik wel. Zo ben ik ook opgevoed. Mijn moeder zei altijd: ‘Zorg ervoor dat je je eigen broek kunt ophouden’. En ik vind het ook nog heel leuk om te doen. Ik veroordeel niemand, maar ik word niet blij van hele dagen winkelen, lunchen en koffiedrinken. Ik ben graag bezig: ik eet een boterham lopend, want dan kan ik tegelijkertijd de wasmachine vullen.”

Wat doe je om te ontspannen?

“Ik wandel graag met de honden, ik sport vier keer in de week als mijn agenda het toelaat en ik houd van lezen. Maar het meest laad ik op als al onze kinderen thuis zijn. Bij ons aan de keukentafel, daar gebeurt het. We zijn heel close en ik ben op mijn gelukkigst als ze alle vier met aanhang en kleinkinderen thuis zijn.” 

Maestro zie je vanaf zondag 27 oktober om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Voor hetzelfde geld zie je vanaf 4 november om 20.30 uur op RTL 4

Paspoort

  • Naam: Natasja Froger
  • Geboren: Brielle, 14 juni 1965
  • Gezin: Getrouwd met zanger René Froger, samen hebben ze zonen Maxim en Didier. René had al twee kinderen uit een eerder huwelijk: Natascha en Danny.
  • Carrière: Natasja Froger begon haar tv-carrière in 2006 in het TROS-programma Schoondochter gezocht. In 2008 was ze bij RTL te zien in De Frogers: Effe geen cent te makken. Sinds 2009 werkt ze vast voor RTL waar ze programma’s maakte zoals De Frogers: Helemaal heppie, Bonje met de buren, Welcome home en Groeten uit 19xx. Volgende week start Voor hetzelfde geld. In 2020 presenteert ze samen met Angela Groothuizen en Caroline Tensen Five days inside.

 

Meer over