Wat is kerst zonder?

Het geheim van de All You Need is Love kerstspecial

26 december 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© RTL

De All you need is love kerstspecial is een kijkcijferkanon. Het geheim van de feelgoodherenigingsshow? Tranen, onmogelijke liefdes, obstakels en altijd – ja echt altijd – een happy end. Net als in de film...

Tekst: Tijgerbloedteksten

1. Kerstromantiek

White Christmas, Love Actually, Bridget Jones’s Diary. Wat hebben deze romantische komedies met elkaar gemeen? Sneeuw, warmverlichte straten, twinkelende lichtjes, familiegevoel, knapperende haardvuren en sneeuw, veel sneeuw! Yep, Kerstmis vormt nou eenmaal de perfecte setting voor pure romantiek. Of, zoals Robert ten Brink zijn jaarlijkse feelgoodshow zelf omschrijft: ‘Een grote witte wollen droom’.

2. Verrassingseffect

In een romantische film moet het altijd eerst helemaal fout lopen voordat het goed komt. Ook die stelregel wordt toegepast in de kerstspecial. Zoals Maureen die smachtend wacht op haar Nieuw-Zeelandse geliefde Liam in 2018. Tijdens de uitzending wordt ze ‘afgescheept’ met een filmkaartje. Pas na de aftiteling – Maureen staat nu huilend in de gang – komt Liam toch nog binnen. Veel kijkers vonden dat All you need is love in dit geval net iets te ging met het verrassingseffect.

3. Klassieke scène

Geliefden die in elkaars armen vliegen. Ook van dit heerlijke filmcliché maakt All you need dankbaar gebruik. De scène wordt meestal slim ingebouwd. Als het team van Dr. Love een ‘onmogelijk’ visum voor de Kaapverdiaanse Freddy regelt om zijn Nederlandse liefje te bezoeken, zegt Robert: “Als je nu naar buiten loopt, staat hij aan het eind van de straat met zijn koffertje.” Iris moet in de editie van 2015 zelfs minutenlang door de sneeuw rennen in haar dikke winterjas. Haar wangen steeds roder van de inspanning. Het effect mag er zijn: “Iris, hier ben ik!” roept haar liefje, voordat ze in zijn armen springt.

4. Het onmogelijke mogelijk

Wel bij elkaar willen zijn, maar het om wat voor reden dan ook niet kunnen. Tijdens de kerstspecial komt alles uit de kast om geliefden, én familieleden bij elkaar te brengen. Heerlijk hoogtepunt is de tachtigjarige Gerrie en haar naar Australië geëmigreerde tweelingzus Truus (bekend van een reclame van telefoonprovider waarin ze met elkaar videobellen). De zussen zijn met geen stok het vliegtuig in te krijgen. Een onmogelijke missie dus, zo lijkt het. Maar ja hoor, daar wandelt Truus de studio in. Is er iets dat de makers niet voor elkaar krijgen?

5. Meehuilen

Een deken over je benen, kopje thee en… Een doos zakdoeken. Is er iets lekkerder dan meehuilen bij een zielige film? Bambi is natuurlijk de ultieme jankklassieker, bij Titanic houden ook weinig mensen het droog. Maar All you need heeft nog iets extra’s: échte verhalen, échte tranen van geluk of van verdriet. De kijkers snotteren massaal mee.

6. Happy end

Bij een romantische film hoort een happy end, anders voel je toch in de maling genomen? Vaak houden de makers het spannend – zie nummer 2 – maar in de kerstspecial zie je nooit onbeantwoorde liefdes of mislukte ontmoetingen. De kerstshow is al jaren trouw aan het motto: ‘Niemand mag met Kerst alleen zijn’.

All you need is love kerstspecial, dinsdag • RTL 4 - 20.30 uur

Meer over