Ik vertrek-deelnemers blijken oplichters in Groeten van MAX

23 mei 2016 22:14 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO1/Groeten van MAX

Groeten van MAX behandelde een opvallend oplichtingszaak. Een Zuid-Afrikaans safaribedrijf had vakantiegangers tienduizenden euro's afgetroggeld. De daders bleken oud-deelnemers van Ik vertrek.

Het betreft Peter en Heike Scholten die vorig jaar maart te zien waren met hun emigratieverhaal in Ik vertrek. Het stel toog naar Zuid-Afrika om een vakantiepark over te nemen en dat leek ondanks een gebrek aan taalgevoel en planning best aardig te gaan. De Cheetah Inn Safari Lodge leek goed te draaien, tot het gruwelijk mis ging.

Voorschot

De familie Boerlage had een vakantie geboekt bij Cheetah Inn en daar een voorschot van maar liefst 16.000 euro voor betaald. Echter, twaalf dagen voor vertrek werd de vakantie vanuit de kant van Scholten geannuleerd en nog erger: de duizenden euro's werden niet terugbetaald. Maar de Boerlages waren niet de enige die dit overkwam.

Wanbetaler

Groeten van MAX stuurde verslaggever Timon naar Zuid-Afrika om verhaal te halen. Na wat speurwerk blijkt al snel dat Peter Scholten een reputatie als wanbetaler heeft opgebouwd. Plaatselijke ondernemers krijgen nog duizenden euro's van hem. Ook hebben de Scholtens maar liefst twee verschillende lodges gehuurd waar ze keer op keer vertrokken zodra de voorschoten vanuit Nederland overgemaakt waren.

Confrontatie

Uiteindelijk lukt het Timon om Peter te pakken te krijgen. Hij gaat de confrontatie aan met de malafide ondernemer die beweert dat zijn bedrijf failliet is. Daarnaast is ook zijn huwelijk gestrand. Hij claimt dat de geboekte vakanties geannuleerd zijn vanwege aanhoudende droogte en het gevaar van stropers, maar Timon had inmiddels voldoende bewijs om die beweringen te ontkrachten. Daarnaast blijkt dat Peter nog steeds vakantiereizen aanbiedt en voorschoten aanneemt, terwijl hij niet eens meer een lodge heeft om te verhuren.

Lege handen

Het item eindigt wat onbevredigend. In Zuid-Afrika onderzoekt de politiek de zaak en ook in de studio is iedereen het er over eens dat de Scholtens moeten betalen. Maar voorlopig hebben de gedupeerden nog niet hun geld terug. Advies van Groeten van MAX is echter aangifte doen in Nederland, omdat de Cheetah Inn Nederlandse bankrekeningnummers gebruikt.

Ik vertrek reageert

In een reactie laat de redactie van Ik vertrek weten de gang van zaken te betreuren. Ze hadden tijdens de opnames niets gemerkt van enige kwade wil en benadrukken daarnaast dat ze kijkers nooit adviseren of aansporen te boeken bij de ondernemers die ze belichten. Ook heeft de redactie de afleveringen met Peter en Heike per direct offline gehaald.

Twitter

Het spreekt voor zich dat Twitter geen goed woord over had voor de gang van zaken.  

Meer over