Verslaggever Suzanne over Opgelicht?!

"Ik vind het verslavend om in de levens van fraudeurs te duiken"

12 februari 2019 11:00 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS

Malafide slotenmakers, ontruimbedrijven die de boel overal dumpen, foute teckelfokkers: als het publiek Opgelicht?! erover mailt, probeert het programma ze op te sporen. Verslaggever Suzanne* confronteert de oplichters vervolgens met hun praktijken.

1. Hoe is het om ‘Opgelicht?!’ te maken?

“Ik vind het redelijk verslavend om in de levens van fraudeurs te duiken. Het zijn vaak bijzondere types: bijvoorbeeld heel charmant en vrolijk, of ongelofelijk sluw. Ik doe het ook al ruim elf jaar. Ik heb weleens gedacht aan een andere baan, maar dan ga je veel minder vaak de straat op. Dit is echt ouderwets speurwerk en onderzoeksjournalistiek. Soms hebben we alleen een oude Facebookfoto en een vaag adres en lukt het ons toch iemand op te sporen die niet gevonden wil worden.”

2. Hoe ga je te werk?

“Het unieke aan Opgelicht?! is dat we ons baseren op verhalen van kijkers. Zij mailen ons als ze zich opgelicht voelen. Zo helpen we niet alleen hen, maar ook anderen die naar ons programma kijken. Zij worden gewaarschuwd voor welke mensen of praktijken ze moeten oppassen. Daarom brengen we de oplichters altijd herkenbaar in beeld. Nadat we verschillende meldingen binnenkrijgen gaan we op onderzoek uit. Totdat we genoeg informatie hebben voor de confrontatie.”

3. Sommige oplichters reageren best heftig als je ze confronteert, vind je dat nooit spannend?

“Het confrontatiemoment is waar je het voor doet en waarom veel mensen kijken. De meesten willen natuurlijk niet ontmaskerd worden op tv, dus reageren ze heel uiteenlopend als we met de camera op ze afstappen. De een klapt dicht, de ander reageert heel fel en sommige mensen rennen zelfs weg. Ik blijf altijd kalm. Ik ben niet zo snel onder de indruk als iemand agressief wordt. Bovendien ben ik met de cameraploeg in de meerderheid. Soms is de confrontatie wel onbevredigend, als iemand weer laconiek wegloopt. Maar gelukkig zijn er ook dossiers die eindigen met excuses, schadevergoedingen of een arrestatie.”

*) Volgens beleid van ‘Opgelicht?!’ wordt verslaggever Suzanne alleen bij haar voornaam genoemd.

Opgelicht?! | NPO 1 | Avrotros | 21.25

Meer over