vtwonen weer verliefd op je huis

Interieurtips van Frans Uyterlinde

24 februari 2019 13:00 | amusement | Door Televizier

© presstigieux

Stellen met een compleet verschillende woonsmaak. In vtwonen weer verliefd op je huis creëert stylist Frans Uyterlinde telkens weer een stijlvol compromis. ‘Ik noem het meubeltherapie.’

Tekst: TijgerbloedTeksten

Híj houdt van strakke hotelluxe, zíj van licht Scandinavisch. Ze wonen in een fantastisch nieuwbouwhuis met drie meter hoge plafonds, dat barst van de mogelijkheden. “Maar wat ze ervan hadden gemaakt!” Voor Frans Uyterlinde is het in een nieuw seizoen vtwonen weer verliefd op je huis meteen duidelijk: een klassiek geval van gebrek aan durf. Aan het begin van zijn tiende seizoen als tv-stylist weet Frans wel wat hij ongeveer kan verwachten. “Vrouwen willen gezelligheid, mannen willen geen prullaria. En mannen willen nooit in de muur boren. Ze komen niet tot elkaar, het inrichten stagneert en daar zitten ze dan in een kaal, ongezellig huis zonder ziel. Met niets aan de muur.”

Chaos

Maar hoe doe je dat, een huis herinrichten zodat iedereen happy is? “We beginnen met de hele crew die alles in twee, drie uur opmeten, zodat ik een plan kan maken. Het is chaos, iedereen loopt door elkaar. Ondertussen vraag ik de deelnemers uit. Wat vinden ze leuk, waar gruwelen ze van. Als een stuk absoluut niet weg mag, vraag ik altijd of ik het wel mag schilderen. Toestemming? Dan zaag ik rustig een kast doormidden. Zodat ze hun eigen meubel nog wel herkennen, maar compleet anders terugzien.”

Moodboards

Na dat ene voorgesprek heeft hij alleen nog de moodboards waarmee de twee kandidaten elk hun eigen smaak weergeven als houvast. “Ik vind het fijn als hun smaak heel ver uit elkaar ligt. Hoe groter het contrast, hoe geloofwaardiger de strijd. Het is een soort meubeltherapie. Ik herinner me een stel waarbij het hard tegen hard ging. Zij kocht kussens, hij plukte ze van de bank en smeet ze in de berging.” Als zo’n stel bij de onthulling van hun nieuwe interieur elkaar verrukt vastpakt… Dat is genieten! “Dat wil je, dat zoek je.”

Eigen smaak

Er zijn allerlei manieren om een stijlvol, gezellig en evenwichtig interieur te creëren, vertelt de stylist. “Ik richt een huis altijd in voor degene die er woont. Mensen die iedere zondag met acht man eten, hebben veel eetkamerstoelen nodig. Passen die niet allemaal rond de tafel? Dan zet ik twee dezelfde stoelen in het studeerhoekje. Die kun je er altijd bijtrekken, terwijl je wel de eenheid behoudt.” Het maakt niet uit welk moodboard hem het meest aanspreekt, hij zorgt er altijd voor dat je beide stijlen terugziet in het eindresultaat. “Want pas als jouw smaak erin zit, is een huis een thuis.” Zijn handelsmerk is een interieur met lef en een onverwachte twist. Een miskleun had hij in al die jaren nog niet. “Nou ja, één keer zetten de kandidaten de dag na de uitzending hun huis te koop op Funda. Ik voelde me zwaar misbruikt. Een ander stel ging een halfjaar na de uitzending uit elkaar. Maar dat lag ik denk ik niet aan de nieuwe inrichting.” Hij lacht: “Meubeltherapie heeft in hun geval gewoon niet geholpen.”

Nieuwe hondenmand

Met zijn eigen partner heeft de stylist geen strijd. “We wonen in een heerlijk huis op de achtste etage. Ruim, heel licht en met weinig kleur. We zitten gelukkig op één lijn. Ja, daar heb ik hem goed op uitgekozen. Misschien is dat wel de beste tip, vraag op de eerste afspraak meteen even naar de smaak van je date. Je houdt van klassiek? Sorry, dan wordt het niks. Haha.” Nog even aan al die mensen die klagen als de box of de hondenmand niet terugkomt in het eindresultaat: hij houdt van honden en is géén kinderhater. “Elke keer als het gebeurt krijg ik ervan langs op sociale media. Sorry, een stinkende hondenmand komt er bij mij niet in, dan moeten ze maar iets nieuws kopen.”

vtwonen weer verliefd op je huis | zondag | SBS 6 | 19.30

Meer over