Interview

Dennis van der Geest over Million Dollar Island: 'Eerste paar dagen verrassend veel afvallers'

13 maart 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© MaxMore/Talpa
Million Dollar Island draait om het winnen van polsbandjes die 10.000 euro waard zijn. Volgens presentator Dennis van der Geest is het voor de deelnemers belangrijk om zo veel mogelijk vrienden te maken.
Waarom is het zo belangrijk iedereen te vriend te houden?

"Je ontkomt op dit eiland niet aan anderen en in je eentje overleven lukt echt niet. Met elkaar ben je sterker en hoe beter je in de groep ligt, hoe groter de kans is dat mensen je bij vertrek hun polsbandje gunnen. Aan de andere kant: hoe meer polsbandjes je hebt, hoe aanlokkelijker het voor de rest wordt om jou uit het spel te krijgen en je bandjes te claimen."

Op wat voor manieren krijg je mensen uit het spel?

"In de eerste weken kun je alleen naar huis als je zelf opgeeft, maar halverwege krijgen we te maken met D-Day, een moment waarop alles anders wordt. Vanaf dan is de inzet bij spellen al je bandjes. Zo zie je de machtsverhoudingen in rap tempo veranderen. Het programma zit razendslim in elkaar."

Wat is je het meest bijgebleven van de eerste dagen?

"Het moment van aankomst: alle kandidaten uit de boten zien springen om als een soort zeeschildpadjes aan land te komen was een prachtig gezicht. We hebben maanden aan het programma gewerkt, nu ging het echt beginnen. Wat me ook is bijgebleven is dat er de eerste paar dagen verrassend veel afvallers waren."

Hoe kwam dat denk je?

"Million Dollar Island is niet alleen een survivalprogramma, het is een sociaal experiment. De deelnemers moeten op het eiland een nieuwe maatschappij vormen. Dat zorgde in het begin voor totale anarchie. Er ontstonden meteen groepjes en kampen waar iedereen z’n plek bij moest vinden. Dat loste zich vanzelf op, maar gaf ook zoveel onzekerheid dat meerdere deelnemers al vroegtijdig hun polsbandje doorgaven."

Was het niet lastig alle deelnemers de hele dag te volgen?

"Zeker, het was voor de productie een immense operatie. Natuurlijk bepaal je van tevoren wie de interessantere personen zijn om in de gaten te houden. Maar ook voor ons was het verloop een totale verrassing. Het kan maar zo dat in aflevering 8 hele andere mensen op de voorgrond treden dan in de eerste weken."

Kun je als presentator een band opbouwen met de kandidaten?

"In mijn rol moet ik juist wat afstand houden, ze zien mij in principe alleen in de arena tijdens de spellen en achteraf interview ik iedereen die naar huis gaat. Maar als je twee maanden met mensen optrekt, ontstaat er vanzelf een band. Op een gegeven moment was het niet meer 'we moeten naar de arena’, maar ‘we gaan naar Dennis toe'."

Wat heb je zelf geleerd van de opnames?

"Dat niets zeker is en dat vooroordelen vaak nergens op gebaseerd zijn. In het begin dacht ik van sommigen ‘die houden het nog geen week vol’. Maar juist zij bleken over zo veel doorzettingsvermogen te beschikken dat ze nog makkelijk maanden door hadden gekund."

Million Dollar Island is elke zondag om 21:25 uur te zien op SBS6.

Meer over