'Het interesseert me niet hoe de speedboot van de koning eruitziet'

Interview met Dyantha Brooks van Shownieuws

30 november 2020 11:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Shownieuws groeide afgelopen zomer uit van entertainmentrubriek naar discussieprogramma. Presentator Dyantha Brooks (32) geniet van haar nieuwe rol als gespreksleider op de late avond.

Hoe zou je Shownieuws nieuwe stijl omschrijven?
“Vroeger brachten we alleen het nieuws, nu gaan we er vooral inhoudelijk op in met onze deskundigen. In het begin moest ik wel wennen aan de nieuwe studio. De vorige was een bezemkast, maar dit is een grote, groene, lege ruimte: het decor dat je op tv ziet, komt grotendeels uit de computer. Toch ontstaat door de nieuwe, ronde tafel vanzelf sfeer, omdat alle deskundigen elkaar nu kunnen aankijken. Dat nodigt uit tot discussie en dat is precies de bedoeling.”

Bevalt je rol als gespreksleider?
“Zeker, ik hoor graag meerdere kanten van het verhaal, en iedereen aan tafel heeft een uitgesproken mening. We repeteren ook niet meer met de deskundigen, dus de onderwerpen zijn voor hen vaak ook een verrassing. Niet iedereen vindt alles even interessant: Ronald Molendijk was bijvoorbeeld helemaal klaar met alle aandacht voor het huwelijk van Sylvie Meis en dat liet hij ook merken. Laatst hadden Albert Verlinde en Guido den Aantrekker een fel meningsverschil over de berichtgeving rond Dan Karaty.”

Zorgt dat niet voor spanningen achter de schermen?
“Nee hoor, de onderlinge dynamiek is goed, iedereen is professioneel: na de uitzending is het klaar. Het maakt Shownieuws volgens mij alleen maar herkenbaarder: In de beste families ontstaan aan tafel weleens felle discussies, en niet alle kijkers hebben dezelfde mening.”

Wat zijn jouw favoriete onderwerpen?
“Natuurlijk muziek, met mijn dj-achtergrond (ze maakte programma’s voor NPO FunX, red.), maar ook crime vind ik interessant, omdat die wereld zo ver van ons afligt. Daarom is het ook zo fijn als iemand als Bram Moszkowicz aan tafel zit, hem kun je er echt alles over vragen. Ik heb dan weer minder met bijvoorbeeld royaltynieuws. Het interesseert me vaak niet hoe de prinsesjes de vakantie inrichten of hoe de speedboot van de koning eruitziet.”

Hoe blijf je scherp zo laat op de avond?
“Dat gaat vanzelf. Evert Santegoeds gaat voor de uitzending altijd met koffie rond, maar dat heb ik niet nodig, ik kom ’s avonds al uit mezelf tot leven. Nadeel is wel dat ik na de uitzending vaak nog tot zeker 2.00 uur klaarwakker ben. Da’s niet altijd handig als je ook een zoontje van drie hebt. Aan de andere kant, ik hoef de volgende ochtend niet om 7.30 uur de auto in, dus hij komt altijd nog even lekker bij me in bed. Dat is een ongekende luxe.”

Zou je ook weer radio willen maken?
“Dat begint absoluut weer te kriebelen. Maar als je een radioprogramma hebt, is dat meestal vijf keer in de week of het hele weekend. Dat is met Shownieuws én een gezin een uitdaging. Hoe leuk ik mijn werk ook vind, een goede moeder en echtgenote zijn blijft altijd mijn prioriteit.” 

Shownieuws | dagelijks | SBS 6 | Rond 23.00 uur

Meer over