4 maanden door Azië en Afrika

Tooske over Ragas reist rond

26 September 2018 11:59 | amusement | Door Faye Heijnis

© ANP
Voor RTL 4's Ragas reist rond reisden Bastiaan en Tooske Ragas samen met kinderen Sem (16), Leentje (11), Fien (10) en Catoo (8) vier maanden door Azië en Afrika. We spraken met Tooske.

Was het een langgekoesterde droom van jullie om als gezin op reis te gaan?
"Ja. Bastiaan en ik heb los van elkaar en samen heel veel gereisd, dat vonden we altijd erg inspirerend. Toen we kinderen kregen, kwam dat op een lager pitje te staan. De afgelopen jaren hebben we in de schoolvakanties wel mooie reizen gemaakt, maar al heel lang was er de wens – vooral bij Bas – om eens een lange tijd weg te zijn. Na veel gesprekken met lerarenambtenaren en de school kregen de kinderen toestemming om twee maanden langer zomervakantie te krijgen."

Waarom hebben jullie er een programma van gemaakt?
"Dat was een idee van mijn agent. Zij vond het zonde als we niets met ons reisavontuur zouden doen. We zijn met RTL in gesprek gegaan over hoe we er een leuk tv-programma van konden maken, zonder het gevoel te hebben dat we aan het werk zijn. Daar is dit idee uit voortgekomen: op zes plekken zijn we vijf dagen lang bij Nederlandse gezinnen gaan logeren om te ervaren hoe het dagelijkse leven daar is. Na elke logeerpartij reisden we weer een aantal weken verder."

Hoe kijk je terug op de reis?
"Het waren de beste vier maanden van ons leven. Ook onze kinderen hebben enorm genoten. Het is te gek om zo'n intense periode met je gezin te kunnen meemaken. We hebben zo veel leuke mensen ontmoet en fantastische dingen gezien en beleefd. Ook was het heerlijk om ergens te zijn zonder dat je iets hoeft of moet. Er gingen weken voorbij dat we niet wisten welke dag het was. Je komt echt los." 

Wat heeft deze reis met jullie als gezin gedaan?
"We hebben de bevestiging gekregen dat we het heel fijn hebben met elkaar en we hebben ervaren dat je niets nodig hebt als je samen bent. Een enorm cliché, maar het is verhelderend om dat af en toe aan den lijve te ondervinden. Met alle (sociale) media heb je soms het idee dat iedereen ruziemaakt en dat de wereld niet deugt. Maar wij hebben ervaren dat het een prachtige plek is, vol met lieve, leuke mensen die gewoon een prettig leven willen leiden en jou ook het beste gunnen. Ik vond het fijn dat we dat aan onze kinderen konden laten zien."

Hoe bevalt het om terug te zijn?
"Inmiddels ben ik enigszins weer aan het gewone leven gewend. Omdat ik vier maanden uit een koffer heb geleefd, voel ik enorm de behoefte om het huis op te ruimen. Ik wil van al die overbodige spullen af. Verder merk ik dat ik nóg relaxter ben geworden. Ik kan het iedereen aanraden. Volgens mij is het heel goed om eens in de tien jaar een paar maanden afstand te doen van je dagelijks beslommeringen. Dat werkt heel verfrissend."

Ragas reist rond, woensdag - RTL 4 • 21.30 uur

Meer over