Groot amusement op RTL 4

Irene Moors: 'Dancing With the Stars is heerlijk over the top amusement'

28 September 2019 11:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Laura Oldenbroek

Irene Moors voelt zich helemaal thuis bij Dancing with the stars. Als jurylid heeft ze vooral oog voor de show die de kandidaten neerzetten en ze neemt geen blad voor de mond.

Moest je lang nadenken toen je gevraagd werd?
“Nee, ik vond het een eer. De afgelopen drie jaar mocht ik jureren bij de Musical Awards. Net toen dat was afgelopen kwam Dancing with the stars op mijn pad. Ze zochten iemand die livetelevisie gewend is, snel kan reageren, een uitgesproken mening heeft en waar nodig, hopelijk, voor wat luchtigheid kan zorgen. Zonder valse bescheidenheid – dat zag ik mezelf wel doen.”

Waar let je het meest op?
“Mijn collega’s Euvgenia, Dan en Louis zijn de dansexperts, zij tellen de pasjes en weten precies of de houdingen kloppen. Ik let op het totaalplaatje: raakt het me? Hebben de paren een klik met elkaar en amuseert het optreden? Feitelijk kijk ik zoals mensen thuis op de bank dat doen: ik wil het voelen en niet wegzakken in details. Zelfs als er technisch van alles mis is, kunnen dansers fantastisch zijn. In dat geval ben ik er om ze te redden, maar als het niet klopt, krijgen ze dat ook te horen.”

Is Dancing with the stars veranderd ten opzichte van het origineel?
“Het is allemaal wat sneller en Ron Brandsteder lijkt verdacht veel op Tijl Beckand… Zonder gekheid, het format is ijzersterk, het Britse origineel Strictly come dancing loopt ook nog steeds. De kracht is dat het écht een ouderwets grote show is, een soort sprookje compleet met de mooiste kostuums. Het is heerlijk over the top amusement waarvan ’t glazuur van je tanden springt.”

Dancing with the stars is live, maakt ’t dat extra spannend?
“Nee, na 25 jaar livetelevisie ben ik daar niet meer nerveus over. Ik vind het juist ’t lekkerst om live bezig te zijn, te reageren op wat er gebeurt en er met z’n allen het beste van te maken.”

Wat heb je zelf met stijldansen?
“Als puber heb ik twee jaar op stijldansen gezeten bij Schröder in Haarlem, dat hoorde toen bij je opvoeding. Ik weet nog dat we de foxtrot leerden op ‘Pass the dutchie’ zonder te beseffen waar dat liedje echt over ging. De basispasjes zitten er nog steeds in, maar mijn ouders dansten wel jarenlang op hoog niveau. Vroeger gingen ze op feestjes ook altijd stijldansen, dat vond ik altijd zo indrukwekkend en romantisch.”

Is deze juryklus een opstapje naar ander RTL-werk?
“Wie weet, al heb ik niets te klagen. Na Dancing with the stars begint in januari De tv kantine weer, ik heb de hele zomer gedraaid voor het FoodFirst Network en ik heb meegewerkt aan de Telekids Expo in het Museum van de Twintigste Eeuw. Ik vind het juist heerlijk dat ik als freelancer op m’n 52e zoveel verschillende dingen mag doen, dat bevalt meer dan prima.”

Dancing with the stars, zaterdag - RTL 4 • 20.00 uur

Meer over