Een jaar op Overkempe

Ivo Niehe maakt documentaireserie over mensen met beperking

10 maart 2020 15:31 | amusement | Door Irma Tomas

© Ruud Baan
We zijn gewend dat Ivo Niehe voor zijn tv-programma's bij de beroemde en gefortuneerde mensen der aarde thuiskomt. Maar Een jaar op Overkempe is totaal andere koek. 

Ivo Niehe gooit het roer totaal om met Een jaar op Overkempe. Niehe ging in eerste instantie alleen naar woon- en werkgemeenschap Overkempe voor een promotiefilmpje. Aldaar raakte hij zo onder de indruk van de jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking die daar werkten dat hij besloot er een project van te maken. 

Iedereen werkt

Ivo bleef een jaar lang filmen op Overkempe en daar kwam deze vierdelige documentaire uit. Overkempe heeft als uitgangspunt dat alle bewoners de handen uit de mouwen steken. In de bakkerij, de metaalwerkplaats en de boerderij (landbouw en veeteelt) werken de bewoners onder leiding van bijvoorbeeld professionele boeren. Alles dat wordt geproduceerd is voor eigen gebruik op Overkempe of voor de verkoop in de speciale dorpswinkel in Olst.

Bezuiniging

De presentator sprak met veel van de bewoners, hun familie en de mensen die er werken en hoopt met deze documentaire te voorkomen dat er bezuinigd wordt op dit soort projecten. 

Een jaar op Overkempe, vanaf 12 april op zondagavond om 23.10 uur bij AVROTROS op NPO 1

Meer over