Jan Kooijman's eerste KRO-NCRV-programma heet Tot Elkaar Veroordeeld

18 juli 2016 11:37 | amusement | Door Televizier

© Wessel de Groot

Vanaf 24 augustus zendt de KRO-NCRV Tot elkaar Veroordeeld uit, het eerste programma van Jan Kooijman bij die omroep. In Tot Elkaar Veroordeeld volgt Jan zeven weken een hondentraining in een forensisch-psychiatrische kliniek. 

De trainingen van verwaarloosde of onhandelbare asielhonden worden gekoppeld aan forensisch psychiatrische cliënten. Dit kan een onderdeel zijn van de behandelingen van de cliënten en daarnaast bijdragen aan het herstel van de hond.

Uniek trainingsprogramma

Het unieke trainingsprogramma is bedacht door de Stichting Dutch Cell Dogs, die al zeven jaar gedetineerden inzet als hondentrainer. Dit concept heeft verschillende prijzen gewonnen. Sinds kort worden ook forensisch psychiatrische cliënten ingezet om de honden te trainen. Zowel de cliënt als de hond heeft waarschijnlijk een lastige geschiedenis waardoor het maken van een nieuwe start lastig is.

Geen begrip gekweekt

Tot Elkaar Veroordeeld heeft niet als doel dat er sympathie of begrip gekweekt wordt voor de mensen in de instelling. Er wordt dan ook niet ingegaan op de details van hun delict. Wel zoekt Kooijman in gesprekken naar antwoorden over hoe de situatie uit de hand heeft kunnen lopen. Ook wordt het trainingsproces van zowel de hond als de cliënt gevolgd. 

Gesloten deuren

In een persbericht van de KRO-NCRV vertelt Kooijman dat de opnameperiode indruk op hem heeft gemaakt. “Een forensisch psychiatrische kliniek is voor ons een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. We kennen verhalen uit het nieuws over TBS’ers die de fout in gaan, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n kliniek?"

Ups and downs

"De zeven weken waren intensief en ik heb ervaren dat achter elk persoon een verhaal schuil gaat", vervolgt de presentator. "De training die wij hebben gevolgd voor dit programma is effectief. De honden en cliënten groeien zichtbaar, ook al gaat dat met veel ups and downs.”

Tot elkaar Veroordeeld is te zien vanaf 24 augustus om 21.25 uur bij NPO 1.

Meer over