1,5 meter DANS

Jan Kooijman start YouTube-serie over dansen in coronacrisis

9 mei 2020 11:31 | amusement | Door Faye Heijnis

© ANP
Jan Kooijman lanceert zaterdag zijn YouTube-serie 1,5 meter DANS. In de serie spreekt hij belangrijke namen uit de Nederlandse danswereld, toegespitst op de coronacrisis.

Zijn eerste gast is balletdanseres en Dance dance dance-jurylid Igone de Jongh. Daar deelt hij vast een voorproefje van:  

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Met trots en liefde is hier aflevering 1 van '1,5 meter DANS'. Als acteur en voormalig danser blijf ik mijn hoofd breken over hoe je tot kunst kunt komen als je elkaar nooit mag aanraken. Om tot antwoorden te komen over hoe dans gemaakt kan worden in een anderhalvemeter-samenleving, sprak ik met choreografen, dansers en andere prominenten uit de danssector. De eerste aflevering is @igonedejongh mijn gast. Ze vertelt over balletles doen in haar slaapkamer, en de angst dat haar carrière door Corona wellicht vroegtijdig wordt onderbroken. Ik hoop dat jullie willen kijken, liken, reageren en delen! De danssector doet er toe. Laten we die steunen!! Met dank aan @boomerangnederland @theaterrotterdam @jeroenles @thomdorn

Een bericht gedeeld door Jan Kooijman (@jankooijmagram) op

1,5 meter dans 

"Toen ik hoorde dat iedereen naar een nieuw soort normaal moest gaan en de 1,5 metersamenleving daar een onderdeel van zou zijn, kon ik me alleen afvragen hoe je daarmee omgaat", aldus Jan over het bedenken van 1,5 meter dans. "Is zoiets haalbaar? En wat zijn de gevolgen voor de culturele sector?"

Onmogelijke opdracht 

De acteur en voormalige danser ziet het niet voor zich hoe optreden of films maken mogelijk is als de spelers elkaar niet kunnen aanraken. Hij maakt zich dan ook zorgen over de culturele sector. "Hoe gaan gezelschappen, dansers en makers om met deze bijna onmogelijke opdracht?

Igone de Jongh 

In de eerste aflevering van 1,5 meter dans, die deze zaterdag op YouTube en Jans Instagram verschijnt, praat hij hierover met Igone de Jongh. Ook zij heeft al een flinke tegenvaller gehad door de coronapandemie. Je kunt het interview hieronder bekijken:  

Het is de bedoeling dat er per week meerdere afleveringen van 1,5 meter dans verschijnen. 

Meer over